KEDVENC BLOGOK

Vakáció
Idén teljesen betelt a pohár. Mindenféle szempontból. Sok volt a munka, sok volt a kutya, sok..
Agility
Szóval járunk agilityzni rendszeresen. Amit nem csak én, de Donnie is nagyon szeret. Vasárnap..
Mostanában történtek
Az utóbbi időben sajnos Almára nagyon rájárt a rúd. Ő soha nem..
Mákkal díjátadón jártunk!
Hatalmas megtiszteltetés ért a napokban! Példakép Díjat vehettem át a Nemzeti Színházban...


BAK

BAK

Szerző: Videokedvenc | 2012. június. 18. 12:07


Nagyon hűséges, állhatatos, szokásaihoz ragaszkodik. Idegenkedik a váratlantól, a szokatlantól, ezért elég nehezen alkalmazkodik. Érzékenyek a fogai, a csontjai, hajlamos a reumára és a bőrbetegségekre.




A tél kezdete. A Nap pályájának legmélyebb pontjára ért, a természet javainak szűkében van. Csak a legszívósabb állatok képesek a túlélésre...
Világos nyári éjjeleken a déli égbolton megtalálhatjuk a Bak csillagképet. Feltűnése nem túlzottan látványos, inkább szerénynek mondható, mint maga a Bak szimbóluma. A Nap akkor lép a Bak jegyébe, ha elérte legmélyebb állását, de éppen ez a téli napforduló jelenti kezdetét pályája újbóli emelkedésének. A Napnak ez az emelkedése a hegymászó becságyó vállalkozásához hasonlítható. Most még előtte áll az egész meredek orom, melyre fel kell hágnia... Eleinte alig-alig lehet észrevenni, hogy újra hosszabbak a nappalok. Csak tavasszal ível fel a Nap-pálya, ha a Kos jegyébe lép a Nap.

A Bak kutya

A Bak jegye lendületadó, de nem temperamentummal teli, nem is felszárnyaló, még csak nem is érzelemdús. A Bak földi jegy. Kezdeményezéseit nem hatja át a lelkesedés vagy az érzelem, hanem inkább zord természetű, elvégre hazája a meredek hegygerincek és az alattomos omladékok, melyeken biztos és fürge lábakon ugrál. Ez az a vad világ, ahova csak a legszívósabb és a legigénytelenebb élőlények merészkednek. Nem véletlen, hogy a Bak a kötelesség jelképe. A Bak kutya - hasonlatosan a Bak jegyében született emberhez - becsvágyó, akárcsak az égbenyúló hegycsúcsok meghódítói. Ne stréberségre gondoljunk azonban, hanem olyan kemény követelményekre, amelyeket az ilyen állat állít maga elé.
A Bak kutya mindenben az első akar lenni! Éppen ezért alaptermészete komoly, sőt olykor talán kissé komor, józan, megfontolt. Mindig is a földön jár, s miután becsvágyó jószág, általában az a szilárd meggyőződése, hogy sokkal különb fajtársainál. Ezért meglehetősen nehezen illeszkedik bele a kutyatársadalomba, és a többi eb is erőteljes gyanakvással, ellenérzéssel fogadja.
Nagyon vigyázzunk tehát arra, hogy a Bak jegyében született kedvencünket már kora kölyökkorától sokat vigyük emberek és főként állatok - kutyák - közé, hogy idejében megszokja és megtanulja a többi ebbel való együttélés, együttlét társas szabályait. Akkor talán elkerülhetők lesznek a kisebb-nagyobb konfliktusok. Amennyiben tudniillik mindig ugyanarra a környékre, ugyanarra a térre vagy futtató területre visszük kutyánkat, ahol ugyanaz a „kutyatársaság” gyűlik össze, a Bak kölyök, ha kissé nehezen is, de megtanul alkalmazkodni társaihoz. Megtanulja, hol a helye a „falka” rangsorában, megszokja, hogy nem mindenben az ő akarata érvényesül, nem mindig ő a legokosabb, a legerősebb.
Ám ha minden erőfeszítésünk kudarcba fullad, s Bak kutyánk nem hajlandó alkalmazkodni a társaihoz, nem képes elfogadni azt, hogy nem ő áll a ranglétra legmagasabb fokán - akkor sem kell kétségbe esnünk. A Bak kutya tudniillik jól megvan magában, soha nem unatkozik túlságosan, s csak a legritkább esetben szenved az „elhagyás” stresszétől annyira, hogy romboljon, kárt okozzon a lakásban. Ez persze nem azt jelenti, hogy rendszeresen naphosszat egyedül hagyhatjuk. Ezt minden normális eb megsínyli!
A Bak a kitartás szimbóluma. Nem a gyorsan kifulladó erőfeszítés garantálja sikereit, hanem a folyamatos erőkifejtés. Ez már csak azért is így van, mert a Bak rendkívül hűséges állat. Családjához, otthonához, megszokott környezetéhez, szokásaihoz, „napirendjéhez” túlságosan is ragaszkodik. Idegenkedik viszont a szokatlan helyzetektől, ezért nehezen alkalmazkodik új szituációkhoz, körülményekhez. Ilyenformán bizony gond lehet vele, ha például nyaralni visszük, de még inkább, ha nyaralás miatt barátoknál vagy panzióban hagyjuk. Számíthatunk rá, hogy már néhány, idegenben eltöltött nap is testileg-lelkileg megviseli!
Mindebből következik, hogy ha beteg lesz Bak jegyében született kedvencünk, amennyiben csak egy mód van rá, ne állatkórházban, hanem otthon kezeltessük. A kórházi furcsa, szokatlan, riasztó körülmények ugyanis többet árthatnak neki, mint használhatnak. (Természetesen akadhatnak olyan helyzetek, illetve betegségek, amikor csak kórházi körülmények között gyógyulhat.)
Ami egyébként a betegségeket illeti, a Bak kutyának meglehetősen érzékenyek a fogai, ezért évente legalább egy alkalommal vizsgáltassuk meg a száját, fogazatát, és ha kell, távolíttassuk el a fogköveket, lerakódásokat, végeztessük el a kezeléseket. Általában: gondoskodjunk a kutya számára olyan szilárd táplálékról (csontok, száraz kenyérdarabok s egyéb rágnivalók), melyek segítenek az ínyek, a fogak karbantartásában, megakadályozzák az ínygyulladást és a fogszuvasodást.
A Bak eb a csontozatára is érzékeny. Főleg idősebb korban hajlamos a reumás eredetű
betegségekre. Ezért kutyánkat már fiatal korától óvjuk hosszas tartózkodástól a túl hideg helyiségekben, hideg kövön, betonon való alvástól, az órákig tartó fürdőzésektől a hidegebb folyóvizekben. Kora tavasszal és késő ősszel pedig egyáltalán ne úszkáljon a még vagy már lehűlt vízben.


A Bak gazda

Ami a Bakokban, kevés kivételtől eltekintve, igen jellemző közös tulajdonság, az az erős közösségi érzés, kötelességtudat. Ez roppant komollyá teszi az ilyen embert: korrekt és megbízható. Ez a beállítottság kapcsolataiban is megnyilvánul, mégpedig olyanformán hogy szereti a kiegyensúlyozott, tapasztalt embereket. Ragyogó az emlékezőtehetsége, különösen embertársainak mindenféle gyengéivel kapcsolatban. Ahol észreveszi a komolyság hiányát, a turpisságot, a sunyiságot, az ügyeskedést, ott kíméletlenül, de szellemesen felfedi a vele szembenálló gyengéit.
A Bak fölöttébb kötelessségtudó, legyen szó munkáról vagy magánéletről. Alig van
például szülő, aki olyan tudatosan vállalná kötelezettségeit gyermeke iránt, mint a Szaturnusz jegy képviselője. Nyilvánvaló hát, hogy szerencsésnek mondhatja magát az a kutya, amelynek Bak jegyében született ember lesz a gazdája. Miután négylábú barátunk bizonyos értelemben „örök gyerek”, hiszen egyrészt felnőtt korában is nagyjából a négy-öt éves gyermek értelmi szintjén mozog (természetesen a mi emberi normáink és értelmezésünk szerint!), másrészt egész életében gondoskodásra szorul: a Bak gazdától ezt élete végéig maximálisan megkapja! így azután a Bak nyugodt lélekkel tarthat kissé érzékeny vagy legalábbis különös lelkivilágú ebet is. Például basset houndot, afgán agarat, tacskót, csau-csaut.
A Bak kedvenc színe a fekete és a barna. Ezt sem árt figyelembe venni, amikor kutyát választ magának!
Ami a hobbit, a szabadidőt illeti, a Baknak többnyire nincs szüksége társaságra víkendjének, szabadságának kellemes eltöltéséhez. Nemigen sportos alkat, viszont szereti a természetet, ezért többnyire vagy van saját háza, kertje, nyaralója, vagy aktív természetjáró.
Mindezeket figyelembe véve kedvencnek lehetőleg ne pekingi palotakutyát vagy francia bulldogot válasszon, hiszen ezek nem túl mozgásigényes ebek. Nem lehet jó szívvel javasolni a túl bohókás uszkárt vagy a csupaideg, tüzes foxterriert sem. A Bak gazdának mindenekelőtt jófajta gordon szetter, labrador retriever, magyar vagy német vizsla, pincser, puli, beauce-i juhászkutya (beauceron) való. A felsorolt ebek lehetőleg Rák vagy Szűz, illetve Bika jegyében született kutyák legyenek.


Híres Bak kutyabarátok
  • Rudyard Kipling (1868. december 30.)
  • Jack London (1876. január 12.)
  • Albert Schweitzer (1875. január 14.)
  • Neumann János (1903. december 28.)
  • Mikszáth Kálmán (1847. január 16.)


(Szöveg, a szerző engedélyével: Veress István - Kutya horoszkóp)



 

Ajánló

Mi a gazdi feladata, ha ellik az eb?
Mindig legyünk tisztában azzal, hogy vemhes-e a kutyánk!
Fertőző kullancsok – a te kutyád is veszélyben lehet
Legokosabb az állatot Lyme-kór elleni vakcinával rendszeresen..
Hogyan szabadíthatjuk meg a kutyát a bolhaekcémától?
Nagyon fontos, hogy ne csak a kutyán, hanem a környezetében is..
Lehet-e hátránya is a macska ivartalanításának?
Az állatorvos szerint vannak a macska ivartalanításának hátrányai..
Szívritmuszavar a kutyánál - csak semmi pánik
Szívritmuszavar: gyakori az ebeknél, de nem kóros.
Ilyen bajra figyelmeztethet a véres cicapisi
A húgykövesség speciális betegség, amire rendkívül hajlamosak a..