KEDVENC BLOGOK

Vakáció
Idén teljesen betelt a pohár. Mindenféle szempontból. Sok volt a munka, sok volt a kutya, sok..
Agility
Szóval járunk agilityzni rendszeresen. Amit nem csak én, de Donnie is nagyon szeret. Vasárnap..
Mostanában történtek
Az utóbbi időben sajnos Almára nagyon rájárt a rúd. Ő soha nem..
Mákkal díjátadón jártunk!
Hatalmas megtiszteltetés ért a napokban! Példakép Díjat vehettem át a Nemzeti Színházban...


Hírek / Ehetővé tette a kutyahúst egy új törvény?

Ehetővé tette a kutyahúst egy új törvény?

Szerző: Videokedvenc | 2013. július. 02. 13:31


Haszonállattá minősítette át a kutyákat egy pár napja kihirdetett törvény, ezért mostantól élelmiszerként is lehet tenyészteni őket – állítja egy állatvédelmi ügyekre szakosodott ügyvéd, aki emiatt uniós szervekhez is fordult. A földművelési minisztérium ezt cáfolja, szerintük elég, ha egy másik jogszabály kimondja, hogy ez tilos.


Fotó: illusztráció



„Minden ellenkező híreszteléssel szemben” tilos a kutyát és a macskát élelmiszerként vagy prémként felhasználni Magyarországon – szögezte le hétfőn kiadott, "Kedvenc háziállatunk a kutya és a macska" címet viselő közleményében a Vidékfejlesztési Minisztérium sajtóosztálya. Mint írják, az állattenyésztésről szóló törvényből nem következik, hogy „kedvenceinket” élelmiszer céljára is lehetne tenyészteni, de ezt az állatvédelmi törvény is egyértelműen megtiltja, „amit semmilyen más jogszabály nem ír felül”.

A hvg.hu megkérdezte a tárca sajtóosztályát, miért volt szükség arra, hogy kinyilvánítsák a kutyaevés Magyarországon eddig evidensnek tűnő tilalmát, mire a közleményt megfogalmazó munkatárs annyit árult el, hogy a Facebookon terjedtek ezzel ellentétes információk. Ez jutott el hozzájuk, amire reagálva kiadták hivatalos állásfoglalásukat, de a forrást kérésünk ellenére sem tudták megmondani.

A hvg.hu kiderítette azt is, hogy az interneten terjedő információ Pozsonyi Anikó állatvédelmi ügyekre szakosodott ügyvédtől indult el, aki a tárcával szemben állítja: az állatok tenyésztéséről szóló törvény pár héttel ezelőtti módosításával létrejött egy jogi kiskapu, így a kutya most már haszonállatnak számít, vagyis lehet élelmiszer készítésére is tenyészteni. „A június 25-én kihirdetett, már hatályos törvénymódosítás alapján a kutya mint állatfaj most már a gazdasági haszonállatok tenyésztéséről szóló törvény hatálya alá tartozik, azaz gazdasági célzattal tenyészthető” – mondta a hvg.hu-nak az ügyvéd. Ráadásul a kutyák tenyésztési hatóságának – ami nálunk a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hatóság (Nébih) – ellenőrzési hatáskörét ez a jogszabály most már minden ebtenyésztési tevékenységre kiterjesztette.

Bővebben a témáról itt olvashatsz.

Forrás: hvg.hu


 

Ajánló

Mi a gazdi feladata, ha ellik az eb?
Mindig legyünk tisztában azzal, hogy vemhes-e a kutyánk!
Fertőző kullancsok – a te kutyád is veszélyben lehet
Legokosabb az állatot Lyme-kór elleni vakcinával rendszeresen..
Hogyan szabadíthatjuk meg a kutyát a bolhaekcémától?
Nagyon fontos, hogy ne csak a kutyán, hanem a környezetében is..
Lehet-e hátránya is a macska ivartalanításának?
Az állatorvos szerint vannak a macska ivartalanításának hátrányai..
Szívritmuszavar a kutyánál - csak semmi pánik
Szívritmuszavar: gyakori az ebeknél, de nem kóros.
Ilyen bajra figyelmeztethet a véres cicapisi
A húgykövesség speciális betegség, amire rendkívül hajlamosak a..