KEDVENC BLOGOK

Vakáció
Idén teljesen betelt a pohár. Mindenféle szempontból. Sok volt a munka, sok volt a kutya, sok..
Agility
Szóval járunk agilityzni rendszeresen. Amit nem csak én, de Donnie is nagyon szeret. Vasárnap..
Mostanában történtek
Az utóbbi időben sajnos Almára nagyon rájárt a rúd. Ő soha nem..
Mákkal díjátadón jártunk!
Hatalmas megtiszteltetés ért a napokban! Példakép Díjat vehettem át a Nemzeti Színházban...


Hírek / Ezt tudnod kell: Így utazhatsz kutyával külföldre

Ezt tudnod kell: Így utazhatsz kutyával külföldre

Szerző: Videokedvenc | 2012. június. 08. 14:31


Nem érdemes ezt a folyamatot rutinként kezelni, mert a jogszabályok folyton változnak, így ami tavaly még szabályos volt, az lehet, hogy idén vagy jövőre már nem lesz az.




Külföldre kivinni a családi kedvencet kizárólag a megfelelő papírokkal lehet! Uniós országokban talán át lehet „csempészni” úgy az állatot, hogy ne lássa határőr (hiszen nincsenek határok), viszont egy ellenőrzés alkalmával súlyos büntetésekre számíthat a gazdi, ha nincs rendben, vagy ami még rosszabb, egyáltalán nincsenek meg a szükséges papírok.

A kutyának rendelkeznie kell a kötelező védőoltásokkal és emellett a célországban előírt egyéb oltásokat is be kell adatni neki. Fontos, hogy
a veszettség elleni védőoltásnak legalább 1 hónaposnak kell lennie és természetesen egy évesnél nem régebbinek.

A kutyát utazás előtt meg kell vizsgáltatni állatorvossal, aki egy egészségügyi bizonyítvánnyal izagolja, hogy nincs semmilyen fertőző betegsége. Ezt követően hatósági állatorvosnak is látnia kell az ebet, aki elbírálja az egészségügyi bizonyítvány hitelességét, majd ha mindent rendben talált, megkapja a kutyus az útlevelét.

Kisállat útlevelet bármilyen életkorú állat kaphat, azonban az útlevél megléte önmagában még nem jogosítja fel az állat tulajdonosát a jogszerű utaztatásra. Az útlevél csak érvényes veszettség elleni oltás meglétével érvényes, és csak így használható utazáshoz! Az állat életében kapott legelső veszettség elleni oltás az EU szabályozás szerint csak a beadás napjától számított 21. napon válik érvényessé.

3 hónapos életkor alatt egyes EU tagállamok bizonyos feltételek teljesülése esetében veszettség elleni oltás nélkül is megengedik az állat beutaztatását, de ez az engedmény nem jelent általános mentességet! (Több tagország  pl.: Olaszország vagy Spanyolország  egyáltalán nem engedi meg a 3 hónapos kor alatti kutyák bevitelét veszettség elleni oltás nélkül, mások csak nem kereskedelmi cél esetén adják meg ezt a lehetőséget.) 

Nem érdemes ezt a folyamatot rutinként kezelni, mert a jogszabályok folyton változnak, így ami tavaly még szabályos volt, az lehet, hogy idén vagy jövőre már nem lesz az. Éppen ezért minden kiutazás előtt érdemes megfelelő gondot fordítani a szükséges papírok és oltások elintézésére.




 

Válasszon!

Ajánló

Mi a gazdi feladata, ha ellik az eb?
Mindig legyünk tisztában azzal, hogy vemhes-e a kutyánk!
Fertőző kullancsok – a te kutyád is veszélyben lehet
Legokosabb az állatot Lyme-kór elleni vakcinával rendszeresen..
Hogyan szabadíthatjuk meg a kutyát a bolhaekcémától?
Nagyon fontos, hogy ne csak a kutyán, hanem a környezetében is..
Lehet-e hátránya is a macska ivartalanításának?
Az állatorvos szerint vannak a macska ivartalanításának hátrányai..
Szívritmuszavar a kutyánál - csak semmi pánik
Szívritmuszavar: gyakori az ebeknél, de nem kóros.
Ilyen bajra figyelmeztethet a véres cicapisi
A húgykövesség speciális betegség, amire rendkívül hajlamosak a..