KEDVENC BLOGOK

Vakáció
Idén teljesen betelt a pohár. Mindenféle szempontból. Sok volt a munka, sok volt a kutya, sok..
Agility
Szóval járunk agilityzni rendszeresen. Amit nem csak én, de Donnie is nagyon szeret. Vasárnap..
Mostanában történtek
Az utóbbi időben sajnos Almára nagyon rájárt a rúd. Ő soha nem..
Mákkal díjátadón jártunk!
Hatalmas megtiszteltetés ért a napokban! Példakép Díjat vehettem át a Nemzeti Színházban...


Hírek / Fogadj örökbe, de okosan!

Fogadj örökbe, de okosan!

Szerző: Videokedvenc | 2012. május. 24. 10:20


Szerencsére ma már egyre több gazdi dönt az örökbefogadás mellett, bár néha sajnos előfordul, hogy a befogadott kutyák visszakerülnek az állatotthonokba. Ennek az is lehet az oka, hogy a vállalkozó szellemű gazdik nem minden esetben vannak felkészülve az ebek gondozására, vagy nem gondolták át alaposan döntésüket. A kezdetben helyes és barátságos kutya új otthonában furcsán viselkedhet, kedvetlenné, félőssé válhat, esetenként szökni is próbálhat. A HEROSZ Budapest Állatotthonában külön szakértői csapat segít az örökbefogadóknak és dolgozik azért, hogy minél kevesebb állatot hozzanak vissza viselkedésproblémák miatt.




A természetvédelmi területen elhelyezkedő HEROSZ Budapesti Állatotthonban négy szakképzett gondozó és saját állatorvos foglalkozik a bekerülő állatokkal. A szakértők nem csak az állatok táplálásával, ivartalanításával, chipezésével és a működéshez elengedhetetlen teendőkkel foglalkoznak, hanem a beérkező és az örökbefogadásra váró kedvencek lelki egészségével is. „Az otthon bármennyire is állatbarát és korszerű, a hónapokig vagy akár évekig is eltartó gazdátlanság mély nyomokat hagyhat a kutyusokban” – hívja fel a figyelmet Szekeres Gábor, az állatotthon vezetője. A bezártság és a többi állat közelsége miatt olyan viselkedésformákat vehetnek fel, amelyeket az örökbefogadó családoknál esetenként nehezen vetkőznek le, és előfordul, hogy az új gazdik gyakran nem tudnak mit kezdeni a rossz berögződésekkel. Ezért a HEROSZ csapata igyekszik a kutyákat és az örökbefogadókat is minél jobban felkészíteni a közös életre. Kutyaiskolájukban nem csak a gazdátlan ebekkel foglalkoznak, de új és régi gazdik is megtanulhatják, hogyan tanítsák, neveljék örökbefogadott társaikat.

Bálint Andrea, a HEROSZ Budapesti Állatotthonának terapeutája már évek óta tanulmányozza az otthonba bekerült állatok viselkedését, annak változásait. A beérkező kutyák már eleve hozhatnak magukkal jó, rossz viselkedésmintákat, de a menhelyen is eltanulhatják egymástól ezeket. „Az állatok viselkedésproblémái részben ide vezethetőek vissza, másrészt mi emberek gyakran rosszul értelmezzük a kutyák jelzéseit” -teszi hozzá a szakértő- „Már örökbefogadás előtt kell eldöntenünk, ki lesz a falkavezér a családban, és fontos az is, hogy a kutya a falkában, azaz a családban utolsó helyen álljon.”



A HEROSZ Budapesti Állatotthona 2012. május 26-án nyílt napot tart, ahol szeretettel várja az állatbarátokat kutyás bemutatóval, vetélkedőkkel, ingyen chipezéssel, ügyességi feladatokkal és vegetáriánus ételkóstolóval.
Gyere el te is, nézd meg állatotthonunkat és látogasd meg lakóit! Hozd el örökbefogadott kutyusodat is!
 


HEROSZ tippek az örökbefogadáshoz:

1. Örökbefogadáshoz válasszunk egy nyugalmasabb időszakot, amikor van időnk otthon maradni pár napot az állattal.
2. Csak akkor döntsünk örökbefogadás mellett, ha a családunk minden tagja beleegyezett abba. 
3. Az állatotthonban, menhelyen beszélgessünk el hosszabban az ott dolgozókkal, hiszen ők tudnak a legtöbbet az állatok természetéről, igényeiről.
4. Ha több kutya is megtetszett, vigyük el őket egyenként sétálni, negyed óra alatt is sok olyan dolog kiderülhet az állatokról, ami segíthet a döntésben. Kérdezzünk a kutya szokásairól, táplálásáról, mozgásigényéről!
5. Amíg a kutya nem illeszkedett be az új környezetbe teljesen, ne engedjünk a közelébe gyerekeket, csak felügyelettel és csak rövid időre. A kicsik gyakran esnek abba a hibába, hogy túlszeretgetik az állatot, ami egy félős ebnél negatív reakciót válthat ki.
6. Mindig a falkavezér nevelje a kutyát, ő jutalmazzon és büntessen, így tudja az állat megtanulni az együttélés szabályait.
7. Ne próbáljuk már első nap trükkökre tanítani a hazavitt állatot, hagyjunk neki időt beilleszkedni a családba.
8. Előfordulhat, hogy kutyánk szökős, ennek két oka lehet: vagy nem találta meg a falkavezért a családban, vagy túl keményen fogjuk. Ilyen helyzetekben érdemes kutyaiskolához fordulnunk segítségért.
9. A félős kutyát gyakran simogatással próbáljuk nyugtatni, de ezzel csak azt érjük el, hogy félelmét jutalmazzuk. A megrettent állat körül viselkedjünk természetesen, így látni fogja ő is, hogy minden rendben van.
10.  Az agresszió a félelem jele, ha ezt tapasztaljuk, forduljunk szakemberhez, aki segíthet megoldani a kutya és gazdi problémáit.





 

Válasszon!

Ajánló

Mi a gazdi feladata, ha ellik az eb?
Mindig legyünk tisztában azzal, hogy vemhes-e a kutyánk!
Fertőző kullancsok – a te kutyád is veszélyben lehet
Legokosabb az állatot Lyme-kór elleni vakcinával rendszeresen..
Hogyan szabadíthatjuk meg a kutyát a bolhaekcémától?
Nagyon fontos, hogy ne csak a kutyán, hanem a környezetében is..
Lehet-e hátránya is a macska ivartalanításának?
Az állatorvos szerint vannak a macska ivartalanításának hátrányai..
Szívritmuszavar a kutyánál - csak semmi pánik
Szívritmuszavar: gyakori az ebeknél, de nem kóros.
Ilyen bajra figyelmeztethet a véres cicapisi
A húgykövesség speciális betegség, amire rendkívül hajlamosak a..