KEDVENC BLOGOK

Vakáció
Idén teljesen betelt a pohár. Mindenféle szempontból. Sok volt a munka, sok volt a kutya, sok..
Agility
Szóval járunk agilityzni rendszeresen. Amit nem csak én, de Donnie is nagyon szeret. Vasárnap..
Mostanában történtek
Az utóbbi időben sajnos Almára nagyon rájárt a rúd. Ő soha nem..
Mákkal díjátadón jártunk!
Hatalmas megtiszteltetés ért a napokban! Példakép Díjat vehettem át a Nemzeti Színházban...


HALAK

HALAK

Szerző: Videokedvenc | 2012. június. 18. 14:22


Rendkívül kifinomult „megérzései” vannak, nagyon úgy tűnik, hogy többet tud a jövőről, mint a gazdája! Ragaszkodó és féltékeny. Érzékenyek a lábai, a belei, és olykor eléggé váratlan módon reagál a gyógyszerekre.




A tél utója. Enyhül a szigorú hideg, „roskad a kásás hó”, csorog az eresz, a föld a fagy visszahúzódására vár, az új esztendő viharos kezdetére.
A Halak a vég mítosza... Csillagjegye az utolsó az állatöv jegyeinek egymásutánjában, vele végződik a csillagászati év. A tél ilyenkor már a végéhez közeledik, ám a várva várt tavasz még nem jött el, az éjszakák még bizony hosszabbak, mint a nappalok. A mi tájainkon ebben az időszakban pusztítanak a kegyetlen árvizek, fenyegetnek a súlyos katasztrófák.
A vízjegyek sorában is utolsó ez a csillagkép. „Fennhatósága” alá tartoznak a nagy áradások és az óceánok. A Halak az égbolton csak alig látható, távoli, csillagkép: két, csillagok füzérével összekötött, ellenkező irányba úszó halat fedezhetünk fel benne. Magányos, akárcsak a Kos. Az az élőlény, amely eme csillagkép alatt született, a magányosság és az ősi félelem jegyében jött a világra...


A Halak kutya

Kétségtelen: egyetlen jegynél sem találkozunk olyan jámbor és békés lényekkel, mint a Halaknál. Ez a jegy azonban, miként az Ikrek - ahogyan azt már a nevük is elárulja - úgynevezett kettős jegy. Az ilyen jegyben született állat másoknál sokkal jellegzetesebb két „lelket” hordoz magában. Figyeljük csak meg jól a Halak kutyát: kifejezetten jámbor állat. Úgy tűnik, egyáltalán nincs ereje ahhoz, hogy megvédje magát, ha esetleg megtámadják. Nemhogy csöppnyi agresszivitásra sem képes, de kedve sincs a védekezésre. Ez a szegény, szerencsétlen jószág eleve óvatosan, alázatos pózban közeledik a másik fajtársához: tekintetével, egész testtartásával kifejezi megalkuvását. Fülét hátrafelé lelapítja (lesunyja), farkát a hátulsó lábai közé csapja, szája sarkait messze hátrahúzza, pofája „kihengereltnek” és keskenynek látszik, orrát kissé fölfelé tartja, hátát behajlítja, lábai szinte megrövidülnek.
A klasszikus Halak típusú eb kezdettől fogva a kiszolgáltatottság érzéséhez szokott, függetlenül attól, milyenek az otthoni körülményei, tartási viszonyai. Más fajtársainál erőteljesebben, világosabban látja a minden sarokból reá leselkedő veszélyeket...
Gazdáival egyébként ez a típus rendkívül jól megvan, kellemes jelenség. Barátságos és tapintatos, higgadt és kiegyensúlyozott, sőt úgy tűnik néha, hogy humorérzéke is van! Tűrőképessége egészen rendkívüli, önszántából alkalmazkodik a legkellemetlenebb körülményekhez is, s így alig akad ellensége.
Utaltunk már rá, hogy a Halak jegyében született kutyában, ebben a Janus-arcú jószágban kétfajta lélek lakozik. Vegyük hát szemügyre a másik végletet is. Vannak olyan egyedek, melyekben nyoma sincs a Halakra általában oly jellemző békességnek, jámborságnak, félénkségnek. Ezek a „kivételes egyéniségek” rendkívül becsvágyóak, gátlástalanul, minden akadályt elsöpörve igyekeznek érvényt szerezni akaratuknak. Hatalmaskodók és uralomra vágyók.
Szerencsére kevés ilyen állat van a Halak között, ám ha ilyen ebbel hozott össze minket a (bal)sors, s ha ráadásul doberman, argentin dog, német juhászkutya vagy rottweiler az „illető”, nagyon vigyázzunk, nehogy a fejünkre nőjön! Már egészen kicsi korától bánjunk vele szeretetteljes, következetes és igazságos szigorral - de ne durván! vagyis, ahogy mondani szokás: „bársonykesztyűbe bújtatott vaskézzel”. És ami a legfontosabb: feltétlenül járjunk vele kutyakiképző iskolába, ahol levezetheti fölösleges energiáit, megtanul engedelmeskedni, és a gazdája is megtanulja, hogyan bánjon az ilyen kutyával.
Összefoglalva: A Halak jegyében született kutya Janus-arcú lény. Egyrészt nagy általánosságban javíthatatlan álmodozó, békés, jámbor, jóindulatú, alkalmazkodó természet, magányos, visszahúzódó, már-már félénk, a bajt, konfliktusokat lehetőleg messzire elkerülő, szolgálatkész, alázatos jószág. Másrészt viszont - szabályt erősítendő kivételként - olykor erőszakos, uralkodásra, basáskodásra hajlamos, gátlástalanul becsvágyó kutya.


A Halak gazda

A Halak jegyében született emberre is érvényes az a megállapítás, mint a hasonló jegyű kutyára: két lelket hordoz magában. Életfilozófiáját a legfrappánsabban talán Rilke szavaival lehetne érzékeltetni: „Ki beszél győzelmekről - a túlélés minden.” Az emberekkel való kapcsolatában egyébként ez a típus igen kellemes jelenség. Higgadt, barátságos, kedélyes, alkalmazkodó, ám mindezen jó tulajdonságai dacára életét végül is a magányosság uralja. Ennek az olykor már-már kilátástalan magányosságnak jó ellenszere lehet egy megbízható, ragaszkodó, hűséges kutya...
Ugyanakkor vannak olyan Halak, akiknél - mint azt az ilyen jegyben született kutyáknál jeleztük - a legcsekélyebb nyomát sem találjuk a klasszikus Halak típus barátságosságának, jámborságának, végtelen béketűrésének. Elvétve, de akadnak Halak, akik inkább büszke és hiú Oroszlánra vagy hatalomra vágyó Skorpióra hasonlítanak, mint kedélyes, kövér pontyra...
Ami ennek a típusnak a hobbijait illeti, különösen saját életelemük, a víz a kedvencük. Itt, az ősi folyékony elem mellett töltik el életük legszebb, legönfeledtebb napjait. Éppen ezért nem tűnik rossz ötletnek, ha négylábú társnak egy barátságos, kiegyensúlyozott természetű vízi kutyát: újfundlandit, labrador vagy golden retrievert választanak. A közös szenvedély, a víz, még meghittebbé, kellemesebbé teszi majd ezt a barátságot...
A Halaknak jó érzékük van a természethez is. A „birtokukon” végzett alkotó jellegű munka, a kertépítés pihenteti őket. Ez a hobbi viszont komoly konfliktusok forrása lehet gazda és kutyája között, hiszen az ebek túlnyomó többsége - különösen a kan kutyák - nem nagyon értékelik és főleg egyáltalán nem kímélik a művészi virágágyásokat, díszbokrokat, sziklakerteket...
A Halakhoz illő társak a Vízöntő, valamint a Rák jegyében született kutyák. Ezen belül különösen ajánlott a már említett újfundlandi, labrador és golden retriever, továbbá a land-seer és az ír szetter.

Híres Halak kutyabarátok
  • II. József (1741. március 13.)
  • Frédéric Joliot-Curie (1900. március 19.)
  • Arany János (1817. március 2.)
  • Jászai Mari (1850. február 24.)
  • Munkácsy Mihály (1844. február 20.)


(Szöveg, a szerző engedélyével: Veress István - Kutya horoszkóp)


 

Ajánló

Mi a gazdi feladata, ha ellik az eb?
Mindig legyünk tisztában azzal, hogy vemhes-e a kutyánk!
Fertőző kullancsok – a te kutyád is veszélyben lehet
Legokosabb az állatot Lyme-kór elleni vakcinával rendszeresen..
Hogyan szabadíthatjuk meg a kutyát a bolhaekcémától?
Nagyon fontos, hogy ne csak a kutyán, hanem a környezetében is..
Lehet-e hátránya is a macska ivartalanításának?
Az állatorvos szerint vannak a macska ivartalanításának hátrányai..
Szívritmuszavar a kutyánál - csak semmi pánik
Szívritmuszavar: gyakori az ebeknél, de nem kóros.
Ilyen bajra figyelmeztethet a véres cicapisi
A húgykövesség speciális betegség, amire rendkívül hajlamosak a..