KEDVENC BLOGOK

Vakáció
Idén teljesen betelt a pohár. Mindenféle szempontból. Sok volt a munka, sok volt a kutya, sok..
Agility
Szóval járunk agilityzni rendszeresen. Amit nem csak én, de Donnie is nagyon szeret. Vasárnap..
Mostanában történtek
Az utóbbi időben sajnos Almára nagyon rájárt a rúd. Ő soha nem..
Mákkal díjátadón jártunk!
Hatalmas megtiszteltetés ért a napokban! Példakép Díjat vehettem át a Nemzeti Színházban...


Hírek / Így táplálja kistestű kutyáját

Így táplálja kistestű kutyáját

Szerző: Videokedvenc | 2012. január. 13. 12:32


Azt gondolnánk, hogy a kutyatápok elterjedése óta kedvenceink etetése gyerekjáték. Pedig nem az! Ha kedvencünk egészsége a tét, akkor bizony érdemes jól utána nézni az életkor és testméretből fakadó sajátosságoknak. Ebben a cikkben a kistestű kutyák tulajdonosainak adunk hasznos, megszívlelendő tanácsokat.


Mi tartozik a kistermetű kutya kategóriába?

Általánosságban a kistermetű kutyák azok, melyek felnőtt korukra is csak 5 és 10 kg közötti testtömeget érnek el – mini kutya esetében ez kevesebb, mint 5 kilogrammot jelent. A kistermetű kutyák családja olyan változatos kutyafajtákból tevődik össze, mint például a terrierek (West Highland White Terrier, Jack Russell Terrier, stb.) ; társasági kutyafajták (pl. francia bulldog); vadászkutyák (pl. tacskó); és pásztorkutyák, mint pl a shetlandi juhászkutya. Mini kutyák – másnéven ölebek – például a yorkshire terrierek, a csivavák és a papillonok.




Külsejük sokszínűsége ellenére ezek a kis- és mini termetű kutyák erős hasonlóságot mutatnak szokásaik és anyagcseréjük tekintetében, éppen ezért a legmegfelelőbb étrend kiválasztásakor nyugodtan sorolhatjuk őket ugyanabba a kategóriába.

Kistermetű kölyökkutya táplálása

Nálunk, embereknél a kisbabák életében mindig nagyon fontos az első év, mivel ez idő alatt rengeteg mérföldkövet érnek el fejlődésük szempontjából. A kistestű kölyökkutyák esetében ez az első év vitathatatlanul még fontosabb, mivel ők ez idő alatt kölyökkutyából felnőtt kutyává válnak. 12 hónap leforgása alatt keresztülmennek minden fizikai növekedésén (az 5 kilogrammnál könnyebb mini kutyák esetében mindez 9 hónap alatt megy végbe). Ezalatt építik fel a hosszú, egészséges felnőtt élethez szükséges fizikai alapokat. Éppen ezért olyan speciális táplálékot igényel, mely kielégíti az állat növekedéséhez, valamint az agy és az immunrendszer fejlődéséhez kapcsolódó szükségleteit –egy olyan falatkába csomagolva, ami elég kicsi ahhoz, hogy jól meg tudja rágni, és elég ízletes, hogy megfeleljen kényes ízlésének.

A kistermetű kölyökkutya energiaszükséglete

A kisméretű kutyákat magas energiatartalmú étrenden kell tartani. Nem csak azért, mert nagyon aktívak, és gyorsan elégetik a kalóriákat; hanem mert rendkívül gyorsan is növekednek. Általános igazság, hogy minél kisebb a kutya, annál gyorsabban nő, és annál előbb éri el a végleges, felnőttkori méretét. Ezért olyan étrendet igényelnek, ami megfelelő mennyiségű energiát és tápanyagot biztosít szükségleteik kielégítéséhez, és egészséges növekedésükhöz.

Ásványi anyagok és vitaminok

Rendkívül gyors növekedésének és a növekedése alatt történő fontos fizikai változásoknak következtében kutyájának minden tápanyagból optimális mennyiséghez kell jutnia, hogy izomzata, csontozata és belső szervei megfelelően fejlődjenek. Ezek miatt lesz képes majd erős és egészséges kutyaként felnőni az eb.

DHA az agy fejlődéséért

12 hetes korára a kutyus agya már 90%-ban kifejlődik. Ezért életbevágóan fontos, hogy élete első pár hetében és hónapjában olyan tápanyagokkal lássák el, melyek segítik agyának optimális fejlődését. A történelem során kialakult az a nézet, hogy a halfogyasztás jót tesz az agyműködésnek. Ma már azt is tudjuk, hogy miért! A halolajban egy speciális omega-3 zsírsav, az úgynevezett DHA található, ami nélkülözhetetlen az agy fejlődéséhez. Ha az állateledel vagy az anyatej DHA-t tartalmaz, az felhalmozódik az agyban, és javítja a kutyus tanulási képességét. Ezáltal segít kutyájának gyorsabban elsajátítani a tanultakat és jól teljesíteni az engedelmességi tanfolyamok feladataiban, mint pl. a szobatisztaságra szoktatás.

Kolosztrum az immunrendszer fejlődéséért

Élete első heteiben, amikor a kiskutyát még anyja táplálja, az anyatejjel együtt antitestek jutnak a szervezetébe, melyek megvédik őt a fertőzésektől. Elválasztás után az anyától származó antitestek mennyisége lecsökken. Helyette saját immunrendszere kezd el működni és nagy számban antitesteket előállítani - melyek segítenek küzdeni a fertőzések ellen. Amíg kutyája immunrendszere nem fejlett oly mértékben, hogy megfelelő mennyiségben legyen képes előállítani antitesteket, az állat az ún. „védelmi résbe” kerül. Ez a „védelmi rés” akár 5 hónapos koráig is fennállhat. Ez idő alatt az állat sajnos ki van téve a lehetséges fertőzéseknek és emésztési zavaroknak. Emellett – akárcsak az embereknél – a stresszes életvitel emésztési gondokhoz vezethet, köszönhetően a bélflóra-egyensúly felbomlásának. Elhagyni az anyját és testvéreit, majd egy új otthonba költözni mind-mind stresszes feladat egy növésben lévő kiskutyának, ezért ez megzavarhatja érzékeny emésztési rendszerét.

Tuti-tippek a finnyás étkezésről való leszoktatásra

Nincs választék – ragaszkodjon a jó minőségű, kereskedelmi forgalomban kapható ételekhez, és ne változtassa azt naponta. A kutyáknak egyáltalán nem olyan fontos a változatos étrend.

Ne etesse az asztalról  – Tartsa távol kutyáját az étkezőtől, amikor Ön étkezik. Ne engedjen a csábításnak, ne adjon kutyájának az ételéből, bármilyen aranyosan is néz, és bármilyen szépen is könyörög.

Nincs nassolás az étkezések között – Mialatt megpróbálja kutyáját leszoktatni a finnyásságról, ne adjon neki semmilyen finomságot. Amennyiben a jutalomfalatok részei kutyája tréning programjának, használjon fel néhány darabkát a kutyus napi eledel-adagjából.

Állandó etetési hely és idő – Legyen egy meghatározott rutinja az etetés idejére és helyére vonatkozólag

Vegye el előle – Ha kutyája 20 percen belül nem akarja megenni az eledelt, vegye el előle. Ne adjon neki semmit – jutalomfalatokat sem – a következő étkezésig.

Ébressze fel éhségét – Vegye rá kutyáját, hogy többet mozogjon. Az éhesebb kutyák általában fizikailag és szellemileg is aktívabbak. Irányítsa ezeket az energiákat valami eredményes tevékenység felé, ahelyett hogy egész nap finomságokért könyörögjön.

Tippek az egészségmegőrzéséhez

Tartsa kutyáját vékonyan, sportosan
Ne ettesse túl
Mozogjon vele rendszeresen

Etetési útmutató

A javasolt napi mennyiséget igazítsa az időjárási viszonyokhoz (pl. a szabadban, hideg időben a kutyának több energiára van szüksége), valamint kutyája aktivitási szintjét és kondícióját is vegye figyelembe. Tiszta, friss vizet mindig biztosítson kutyájának. A kutyatápot tárolja szobahőmérsékleten, illetve száraz, tiszta helyen. 3 hónapos koráig napi négyszer, 3 és 6 hónapos kora között háromszor, fél éves kor után napi kétszer etessük.



 

Ajánló

Mi a gazdi feladata, ha ellik az eb?
Mindig legyünk tisztában azzal, hogy vemhes-e a kutyánk!
Fertőző kullancsok – a te kutyád is veszélyben lehet
Legokosabb az állatot Lyme-kór elleni vakcinával rendszeresen..
Hogyan szabadíthatjuk meg a kutyát a bolhaekcémától?
Nagyon fontos, hogy ne csak a kutyán, hanem a környezetében is..
Lehet-e hátránya is a macska ivartalanításának?
Az állatorvos szerint vannak a macska ivartalanításának hátrányai..
Szívritmuszavar a kutyánál - csak semmi pánik
Szívritmuszavar: gyakori az ebeknél, de nem kóros.
Ilyen bajra figyelmeztethet a véres cicapisi
A húgykövesség speciális betegség, amire rendkívül hajlamosak a..