KEDVENC BLOGOK

Vakáció
Idén teljesen betelt a pohár. Mindenféle szempontból. Sok volt a munka, sok volt a kutya, sok..
Agility
Szóval járunk agilityzni rendszeresen. Amit nem csak én, de Donnie is nagyon szeret. Vasárnap..
Mostanában történtek
Az utóbbi időben sajnos Almára nagyon rájárt a rúd. Ő soha nem..
Mákkal díjátadón jártunk!
Hatalmas megtiszteltetés ért a napokban! Példakép Díjat vehettem át a Nemzeti Színházban...


Kétszínű (bikolor) macskák

Kétszínű (bikolor) macskák

Szerző: Videokedvenc | 2012. január. 15. 21:43


A kétszínű macskák masszív testű, rövid, vaskos lábú, kurta farkú, széles, gömbölyű fejű, selymes tapintású, igen hosszú, lebegő szőrzetű, rendkívül mutatós cicák. Szemük kizárólag sötét narancssárga vagy rézszínű lehet. Érdemes megemlíteni, hogy főleg a vörös-fehér és a krém-fehér macskák tenyésztése során felbukkannak különféle rövid orrú példányok, melyeket a pekingi palotakutyához való hasonló pofaberendezésük miatt "peke-face" változatnak neveznek.


A "bikolor" brit eredetű meghatározás azokra a cicákra, melyeken fehér és bármilyen egyéb tömör szín található. Ami a színfoltok eloszlását illeti: egy kitűnő példánynál a fő szín az egész testfelület maximum kétharmadát, minimum a felét foglalhatja el. Az is fontos kivánalom, hogy  a Kétszínű macska bundája mentes legyen mindenféle rajzolattól vagy csíkozottságtól.



Meglehetôsen régóta ismernek ilyen cicákat, de csupán 1966-ban ismerték el őket önálló fajtaként. Az elmúlt évtizedekben azután számos érdekes és szép variánsukat sikerült kitenyészteni: a fekete-fehér, a vörös-fehér, a kék-fehér a krém-fehér, a csokoládé-fehér, a lila-fehér színû cicát , annak ellenére, hogy - főként a kezdeti időkben - a standard előírások bizony nagyon szigorúak voltak. Megkövetelték, hogy a bikolor színfoltjai világosan elhatároltak, egyenletesek és arányosan elosztottak legyenek. Manapság már "mindössze" az a feltétel, hogy a két szín meghatározott arányban jelentkezzen.
Szeretetre méltó, csendes, engedelmes, nyugodt természetű cicák. Mint valamennyi perzsa, ők sem kedvelik a nagy meleget. Gyönyörű bundájuk mindennapos, alapos gondozást igényel.

Fontosabb változatok:
FEKETE-FEHÉR PERZSA
Régebben a legnépszerűbb kétszínû cica volt. Klasszikusan szép megjelenésű, erőteljes felépítésű, gömbölyű fejû, nagy szemű, rövid farkú macska. Meghatározó színe a fekete, amely a legjobb egyedeknél legfeljebb az egész testfelület kétharmadát, legkevesebb az ötven százalékát teszi ki.

VÖRÖS-FEHÉR PERZSA
Népszerű változat. Masszív, zömök testű, széles, gömbölyű fejû macska. Hosszú, lebegő szőrzete selymes tapintású. Színfoltjai határozottan elhatárolódnak, egyenletesek és arányosak. A vörös szín csíkozottsága, illetve árnyékoltsága jelentősen csökkenti az állat tenyészértékét.

KÉK-FEHÉR PERZSA
Látványos és kedvelt színkombináció, mely genetikailag a fekete-fehér variánsból vezethető le. A két szín - a kék és a fehér - megoszlása megegyezik a többi bikolor cicáéval. A fehér szőrzet  az állon és az ajkakon, továbbá a has alján, a szügyön, a végtagokon, valamint a mancsokon kívánatos. A szem sötét narancssára vagy rézszínű. 

(Szöveg, a szerző engedélyével: Veress István - Macskalista)


 

Ajánló

Mi a gazdi feladata, ha ellik az eb?
Mindig legyünk tisztában azzal, hogy vemhes-e a kutyánk!
Fertőző kullancsok – a te kutyád is veszélyben lehet
Legokosabb az állatot Lyme-kór elleni vakcinával rendszeresen..
Hogyan szabadíthatjuk meg a kutyát a bolhaekcémától?
Nagyon fontos, hogy ne csak a kutyán, hanem a környezetében is..
Lehet-e hátránya is a macska ivartalanításának?
Az állatorvos szerint vannak a macska ivartalanításának hátrányai..
Szívritmuszavar a kutyánál - csak semmi pánik
Szívritmuszavar: gyakori az ebeknél, de nem kóros.
Ilyen bajra figyelmeztethet a véres cicapisi
A húgykövesség speciális betegség, amire rendkívül hajlamosak a..