KEDVENC BLOGOK

Vakáció
Idén teljesen betelt a pohár. Mindenféle szempontból. Sok volt a munka, sok volt a kutya, sok..
Agility
Szóval járunk agilityzni rendszeresen. Amit nem csak én, de Donnie is nagyon szeret. Vasárnap..
Mostanában történtek
Az utóbbi időben sajnos Almára nagyon rájárt a rúd. Ő soha nem..
Mákkal díjátadón jártunk!
Hatalmas megtiszteltetés ért a napokban! Példakép Díjat vehettem át a Nemzeti Színházban...


Hírek / Így néznek ki a flamingófiókák az Állatkertben

Így néznek ki a flamingófiókák az Állatkertben

Szerző: Videokedvenc | 2012. május. 11. 10:55


A zsiráfok, makik, szurikáták, vízidisznók és nagy marák után a flamingóknál is beköszöntött a gyermekáldás a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Május első napja óta 13 fióka bújt ki a tojásból, és az elkövetkező napokban további kicsik világra jövetele is várható.




Fotó: Bagosi Zoltán



   Kikeltek az idei év első flamingófiókái a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Az első fióka május elsején bújt ki a tojásból, majd az elkövetkező napokban szinte nap mint nap újabb apróságokkal gyarapodott a kolónia. Jelenleg összesen tizenhárom fióka látható a flamingóknál. Minthogy még több fészken kotlanak a felnőttek, az elkövetkező hetekben további flamingófiókák világra jövetelére is számítani lehet. Az első tojásokra egyébként április legelején lettek figyelmesek a gondozók, így számítottak is a májusban kezdődő „gyermekáldásra”, hiszen ennél a fajnál a kotlási idő átlagosan 28-32 nap.

    A fiókák világra jövetele egyébként az elmúlt években is hasonlóképpen alakult. 2010-ben április 30. és május 17. között, 2011-ben pedig április 28. és június 14. között került sor a tavaszi kelésekre.




  A kikelt flamingófiókák nemcsak kisebbek a felnőtteknél, hanem egészen máshogy is néznek ki. Az alig néhány napos, illetve egy-két hetes madarak testét ugyanis szürke, pihés tollazat borítja, lábaik viszonylag tömzsik, a felnőttekre oly jellemző, sajátosan görbült csőr helyett pedig még csaknem egyenes csőrt viselnek.
Ez egyben azt is jelenti, hogy a fiókák az első pár hónapban nem képesek a vízben lebegő táplálékszervezetek kiszűrésére. Ehelyett a felnőttek emésztőcsövének felső szakaszán speciális begytej termelődik, ezt csurgatják a fiókák csőrébe.




  A rózsás flamingó (Phoenicopterus roseus) Dél-Európában, Afrikában, Dél- és Délnyugat-Ázsiában őshonos madárfaj, mely főként a folyótorkolatok, sekély, sós vizű tavak és tengerpartok környékén fordul elő a legnagyobb számban. Magyarországon ritka kóborlóként, alkalmi vendégként találkozhatunk velük. Hazánkban védett madárnak számít, eszmei értéke 50.000 Ft. A világ állatkertjeiben viszonylag gyakori, azonban a budapesti kolónia nemzetközi összehasonlításban kifejezetten népesnek és szaporának mondható. Jelenleg 128 állat alkotja az Állatkert flamingócsapatát.

Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert


 

Ajánló

Mi a gazdi feladata, ha ellik az eb?
Mindig legyünk tisztában azzal, hogy vemhes-e a kutyánk!
Fertőző kullancsok – a te kutyád is veszélyben lehet
Legokosabb az állatot Lyme-kór elleni vakcinával rendszeresen..
Hogyan szabadíthatjuk meg a kutyát a bolhaekcémától?
Nagyon fontos, hogy ne csak a kutyán, hanem a környezetében is..
Lehet-e hátránya is a macska ivartalanításának?
Az állatorvos szerint vannak a macska ivartalanításának hátrányai..
Szívritmuszavar a kutyánál - csak semmi pánik
Szívritmuszavar: gyakori az ebeknél, de nem kóros.
Ilyen bajra figyelmeztethet a véres cicapisi
A húgykövesség speciális betegség, amire rendkívül hajlamosak a..