KEDVENC BLOGOK

Vakáció
Idén teljesen betelt a pohár. Mindenféle szempontból. Sok volt a munka, sok volt a kutya, sok..
Agility
Szóval járunk agilityzni rendszeresen. Amit nem csak én, de Donnie is nagyon szeret. Vasárnap..
Mostanában történtek
Az utóbbi időben sajnos Almára nagyon rájárt a rúd. Ő soha nem..
Mákkal díjátadón jártunk!
Hatalmas megtiszteltetés ért a napokban! Példakép Díjat vehettem át a Nemzeti Színházban...


Hírek / Kis langur született Budapesten

Kis langur született Budapesten

Szerző: Videokedvenc | 2013. április. 16. 14:57


Kölyök született a Fővárosi Állat- és Növénykert langurjainál. A Délkelet-Ázsiában őshonos majmok a Xántus Jánosról elnevezett állatházban laknak. A kicsi most két hetes, de nemcsak az anyjával látni, nevelésében a langurcsapat többi tagjai is tevékenyen részt vesz.


Fotó: Bagosi Zoltán



Langurkölyök született a Fővárosi Állat- és Növénykertben! Ehhez az információhoz persze magyarázat is tartozik, mivel a langur egyáltalán nem számít közismert állatnévnek. A jávai langur (Trachypithecus auratus) egy Délkelet-Ázsiában honos majomfaj, amely nemcsak a természetben számít veszélyeztetettnek, hanem állatkertekben is nagyon ritkán látható. Magyarországon például kizárólag a fővárosi intézményben tartanak ilyen állatokat.

A kölyök április elsején, azaz húsvét hétfőn született, és mostanra már a nagyközönség is jól láthatja. Azt azonban még a gondozóknak sem sikerült kifigyelniük, hogy pontosan milyen nemű a jövevény, így nevet is csak később kaphat. Negro, az anyaállat már igen tapasztaltnak mondható, így nem meglepő, hogy nagy gondossággal táplálja és neveli a kölyköt. Ráadásul a gyereknevelésbe az összesen nyolc állatból álló csapat szinte valamennyi tagja besegít. Olyannyira, hogy néha nem is tudnak megegyezni, hogy éppen melyikük ölelgesse a kicsit. Időnként két állat két oldalról rángatja a kölyköt, ám az mostanra már elég öntudatos ahhoz, hogy ilyenkor nemtetszését fejezze ki.


A Fővárosi Állat- és Növénykertben 2007 óta élnek jávai langurok. Akkor két nőstény, Negro és Szmörre, valamint egy Orange nevű hím került Budapestre. A nevek az állatok színére utalnak, ugyanis ennél a fajnál két egymás mellett előforduló színváltozat létezik. Természetesen Negro a fekete, Orange és Szmörre pedig a narancsvörös-aranysárga szőrzetet viselő változatot képviseli. Az első szaporulatra 2008 augusztusában került sor, és azóta is rendszeresen születnek langurkölykök. A most már nyolc egyedből álló langurcsapat tagjainak nagy része tehát budapesti születésű. A Negro és Orange nászából most világra jött kölyök apjához hasonlóan narancsvörös színű, de később még befeketedhet, tehát egyáltalán nem biztos, hogy ezt a színt felnőtt korára is megtartja.

A jávai langur a cerkófmajmok családjába, azon belül az úgynevezett karcsúmajmok közé tartozó állatfaj. Elterjedési területe Délkelet-Ázsiára, közelebbről néhány Indonéziához tartozó szigetre, elsősorban Jávára, Balira és Lombokra korlátozódik. Nappal aktív, kisebb csoportokban élő állat, melynek étlapján szinte kizárólag növényi eredetű táplálékok, levelek, gyümölcsök, rügyek és hajtások szerepelnek. A nőstények hét hónapos vemhesség után hozzák világra utódjukat. Néha előfordul ikerellés is, de az esetek többségében egy-egy elléskor csak egyetlen utód jön a világra. A fiatalok 3-4 évesen válnak ivaréretté, és akár húsz évig is élhetnek. A jávai langur veszélyeztetett fajnak számít. Európában alig két tucat állatkertben mutatják be, Magyarországon egyedül a Fővárosi Állat- és Növénykertben élnek ilyen állatok.

Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert


 

Ajánló

Mi a gazdi feladata, ha ellik az eb?
Mindig legyünk tisztában azzal, hogy vemhes-e a kutyánk!
Fertőző kullancsok – a te kutyád is veszélyben lehet
Legokosabb az állatot Lyme-kór elleni vakcinával rendszeresen..
Hogyan szabadíthatjuk meg a kutyát a bolhaekcémától?
Nagyon fontos, hogy ne csak a kutyán, hanem a környezetében is..
Lehet-e hátránya is a macska ivartalanításának?
Az állatorvos szerint vannak a macska ivartalanításának hátrányai..
Szívritmuszavar a kutyánál - csak semmi pánik
Szívritmuszavar: gyakori az ebeknél, de nem kóros.
Ilyen bajra figyelmeztethet a véres cicapisi
A húgykövesség speciális betegség, amire rendkívül hajlamosak a..