KEDVENC BLOGOK

Vakáció
Idén teljesen betelt a pohár. Mindenféle szempontból. Sok volt a munka, sok volt a kutya, sok..
Agility
Szóval járunk agilityzni rendszeresen. Amit nem csak én, de Donnie is nagyon szeret. Vasárnap..
Mostanában történtek
Az utóbbi időben sajnos Almára nagyon rájárt a rúd. Ő soha nem..
Mákkal díjátadón jártunk!
Hatalmas megtiszteltetés ért a napokban! Példakép Díjat vehettem át a Nemzeti Színházban...


KOS

KOS

Szerző: Videokedvenc | 2012. június. 18. 12:26


Vidám, mozgékony, játékos. Érzékeny testrésze a feje (sérülékeny). Pszichikai egyensúlya könnyen felborulhat.




A tavasz kezdete. Az ébredő kikelet hősies küzdelme a haldokló téllel. Viharok és harcok közepette formálódnak az első rügyek, ám rendíthetetlen derűlátással zsendül, erősödik az új élet.
A Kos a kezdet mítosza. A Kos csillagkép jegyébe a tavasz kezdetén lép a Nap: a természet felébred hosszú téli álmából, minden csírázik, növekszik, erősödik. A nappalok újra hosszabbak lesznek az éjszakáknál, a hőmérséklet lassan, de biztosan emelkedik, gyorsulnak az életfunkciók. A Kos tehát maga az indulás, az újjászületés. Óriási energiák feszülnek ebben a kezdetben, ám a végső kibontakozáshoz még időre van szükség.

A Kos kutya

Mivel a Kos uralkodó bolygója a Mars, az ilyen jegyben született állat tüzes, temperamentumos élőlény. Tipikusan afféle „fejjel a falnak” stílusú eb. Ha valamit akar, célját mielőbb, lehetőleg azonnal szeretné elérni, éppen ezért gyakran kíméletlenül, pontosabban meggondolatlanul cselekszik.
A tavaszkezdet azonban nem csak az új születésének ideje; ebben az időszakban hal meg a legtöbb élőlény. Az energia áradásának sokan áldozatul esnek. Ilyenformán a kezdet és a vég kapcsolata elválaszthatatlan, misztikus, biológiai összefonódás...
A hétköznapi életben, a szokványos, mindennapi szituációkban egyébként a Kos jegyében született kutya igen barátságosnak tűnik. Közelebbi ismeretségnél viszont hamar észrevehető, hogy szinte mindig talál magának valamilyen vesszőparipát, ami némi túlzással hóbortnak is nevezhető. Ebben azután meglepően aktívnak és - ne szépítsünk - harcosnak mutatkozik. Ez a „harcosság” azonban - amely nem feltétlenül valódi agresszivitás - következetes neveléssel és hozzáértő kiképzéssel jó irányba terelhető.
Az viszont mindenképpen a Kos kutya javára írandó, hogy egyáltalán nem haragtartó. Reakciói vagy közvetlenek és azonnaliak vagy semmilyenek! „Hideg fejjel” kitervelt bosszújától semmiképpen sem kell tartanunk. Heves vérmérsékletét viszont nem árt számításba venni. Miután a küzdelem és az izgalom (ami a harciasság természetes velejárója) az éltető eleme, az unalom a legnagyobb ellensége. (Ez a megállapítás persze valamennyi kutyára érvényes.) Ha semmi nem történik körülötte, ha kiadós sétákkal, futtatásokkal, különféle feladatokkal, illetve rendszeres kiképzéssel nem gondoskodunk arról, hogy levezethesse felesleges energiáit, az szinte a kétségbeesésbe kergetheti!
A Kos kutya, sajnos, szívesen provokál. Verekedések - melyeknek ugyan inkább a látványa és a lármája ijesztő, ám a valóságban szinte majdnem mindig vérteknek - gyakran robbanhatnak ki egyértelműen az ő hibájából. Ráadásul ezeknek az ebeknek általában tekintélyes testi erejük van.
Külső megjelenésükre is az imént leírtak nyomják rá bélyegüket. A Kos kutyának többnyire igen fejlett az izomzata, és motorikus képességei (ügyesség, fordulékonyság, fürgeség stb.) is kiválóak. Ahol gyorsaságról és merészségről van szó, bizony a Kos elemében van. Mellesleg ez a vakmerőség sokszor sodorja veszélybe!
Nehezen képezhetők, mert gyűlölnek minden rutint, és valljuk be őszintén, nem szívesen engedelmeskednek. Ezért nevelésük során lényegesen több eredményre vezet a szeretetteljes következetesség, mint a túlzott szigor.
Ami a betegségeiket illeti, miután könnyen rontanak fejjel a falnak (szó szerint és átvitt értelemben is!), gyakran szenvednek kisebb- nagyobb fej-, pofa- vagy szemsérüléseket. Fogazatukkal is baj lehet olykor.
Összefoglalva: A Kos jegyében született eb vidám, fürge, eleven, mozgékony, olykor kissé lobbanékony, izgága, harcias. Érzékeny testrésze eléggé sérülékeny feje. Lelki egyensúlya is elég könnyen felborulhat.


A Kos gazda

A Kos jegye az állatövben az első, legalábbis a mi tájainkon, és - mint említettük - a tavasz kezdetnek felel meg, mellyel az ókorban maga az év kezdődött. Innen ered a Kos ereje, hogy nagy dolgokba kezdjen s többnyire be is fejezze.
A Kos jegyében született ember legfontosabb dolgait egész életében az aktív és harcos Mars bolygója határozza meg, így azután maga is aktív és harcos lény. Harcossága, ostromló kedve azonban - akárcsak a gyerekeké vagy a fiatalembereké - könnyedén más irányba terelhető. Egyébként bármit mondhatunk róla, csak azt nem, hogy haragtartó. Heves természetét azonban számításba kell venni: túlságosan forrófejű, ám javára legyen mondva, hogy éppoly gyorsan lehiggad, mint amilyen gyorsan robban...
A legtöbb Kos nyílt és a nyersességig egyenes, rögtön a tárgyra tér. Természetüktől idegen minden kivárás, köntörfalazás, ráadásul meglehetősen türelmetlen emberek. így azután a Kos gazdának bizonytalan, határozatlan jellemű, lassú felfogású kutya nem igazán való. Jól illik hozzá viszont egy tüzes óriás schnauzer, vagy például egy öntudatos, kemény dobermann, avagy egy szilárd jellemű, karakán airedale terrier.
Mit csinál a Kos a legszívesebben szabadidejében? Nos, számára a legjobb hobbi természetesen a sport, mégpedig minél izgalmasabb, harcosabb, annál jobb. Akkor van elemében, ha valami fergeteges dologról van szó, ahol újra és újra be kell vetnie minden küzdőképességét, ahol teljes mértékben mozgósíthatja energiáit.
A Kos ott érzi igazán jól magát, ahol van valami mozgás, kaland. Szabadidejét úgy akarja tölteni, hogy kiélhesse nyugtalanságát, túlcsorduló idegi energiáit és testi feszültségét, így hát jó szívvel javasolhatók számára a különféle kutyás ügyességi sportok, a munka-
kutyaversenyek, a terepfutás, a szánhúzó versenyek, ahol kutya és gazdája egyaránt kipróbálhatja erejét, kitartását, ügyességét.
Végül csupán az érdekesség kedvéért említsünk meg, hogy Ottó von Bismarck, a „vaskancellár”, aki a Kos jegyében született, hatvan esztendőn át tartott német dogokat: ezek az imponáló megjelenésű, hatalmas ebek voltak a testőrei és állandó kísérői. Olyan szenvedélyes kutyabarát, dograjongó volt, hogy hosszú pályafutása alatt mindenütt - például Frankfurtban, Szentpéterváron, Párizsban - mindig legalább egy-két dog társaságában jelent meg még a legfontosabb tárgyalásokon is. Sőt, állítólag bel- és külföldi diplomatákkal, államférfiakkal való kapcsolataiban is jelentősen befolyásolta az a körülmény, hogy a dogok - különösen a szívének legkedvesebb Tyras és Sultan - rokonszenveztek, avagy ellenségesen viselkedtek az illetővel...
A Kos gazda ideális kutyatársának elsősorban Rák, illetve az Oroszlán és a Vízöntő jegyében született eb ígérkezik. Ami pedig a fajtát illeti, a már említetteken kívül csatlakozzon a sorhoz a német juhászkutya, a tervueren, valamint az északi fajták közül az alaszkai malamut, a szibériai husky és a szamojéd.


Híres Kos kutyabarátok
  • Casanova (1725. április 2.)
  • Charlie Chaplin (1899. április 16.)
  • Francisco Goya 18 (1746. március 30.)
  • Ottó von Bismarck (1815. április 1.)
  • II. Rákóczi Ferenc (1676. március 27.)
  • Bartók Béla (1881. március 25.)

(Szöveg, a szerző engedélyével: Veress István - Kutya horoszkóp)




 

Ajánló

Mi a gazdi feladata, ha ellik az eb?
Mindig legyünk tisztában azzal, hogy vemhes-e a kutyánk!
Fertőző kullancsok – a te kutyád is veszélyben lehet
Legokosabb az állatot Lyme-kór elleni vakcinával rendszeresen..
Hogyan szabadíthatjuk meg a kutyát a bolhaekcémától?
Nagyon fontos, hogy ne csak a kutyán, hanem a környezetében is..
Lehet-e hátránya is a macska ivartalanításának?
Az állatorvos szerint vannak a macska ivartalanításának hátrányai..
Szívritmuszavar a kutyánál - csak semmi pánik
Szívritmuszavar: gyakori az ebeknél, de nem kóros.
Ilyen bajra figyelmeztethet a véres cicapisi
A húgykövesség speciális betegség, amire rendkívül hajlamosak a..