KEDVENC BLOGOK

Vakáció
Idén teljesen betelt a pohár. Mindenféle szempontból. Sok volt a munka, sok volt a kutya, sok..
Agility
Szóval járunk agilityzni rendszeresen. Amit nem csak én, de Donnie is nagyon szeret. Vasárnap..
Mostanában történtek
Az utóbbi időben sajnos Almára nagyon rájárt a rúd. Ő soha nem..
Mákkal díjátadón jártunk!
Hatalmas megtiszteltetés ért a napokban! Példakép Díjat vehettem át a Nemzeti Színházban...


Hírek / Lépésről-lépésre: Így leszel jó cicagazdi

Lépésről-lépésre: Így leszel jó cicagazdi

Szerző: Videokedvenc | 2012. november. 21. 16:10


Furcsa a megítélésük a cicáknak. Nagyon sokan vélekednek úgy róluk, hogy ők önjárók, egy kis parizeren és tejen elvannak, és nincs több gond velük. Az ilyen mentalitású gazdiktól legszívesebben törvényes úton tiltanánk el az állatokat! A cicagazdikon is nagy a felelősség. Cikkükből megtudhatod, hogy milyen is egy igazán a gondoskodó állattartó.


Költségvetés
Az állattartás nem csak erkölcsi, hanem anyagi felelősség is. Mielőtt a háztartásba érkezne a kiválasztott cicus, fontos, hogy beszerezd a legszükségesebb kellékeket: fekhely, eledelek, játékok stb. Gondolnod kell a későbbiekre is! Ahogy cseperedik az állat, úgy jár egyre nagyobb költséggel az eltartása. Csak akkor dönts a befogadás mellett, ha nyugodt szívvel tudod vállalni a gondozásával járó anyagi terheket az elkövetkező 10 évben.



Kiválasztás

Fontos, hogy már a legelején tisztában légy, milyen funkciót fog betölteni melletted az állat. Ha pusztán csak babusgatásra és egy kis örömszerzésre kell, akkor felesleges tízezreket kiadnod egy kiváló pedigréjű példányért. Az állatmenhelyek tele vannak gazdira váró cicusokkal, akik igaz, hogy - talán - keverékek, de odaadásban nincs párjuk. Ne felejtsd el, ezzel a döntéssel nem csak pénzt spórolsz, hanem életet mentesz!

Felkészülés az érkezésre
Az otthonod többé nem csak a tiéd. Innentől kezdve minden döntésedet úgy kell meghozni, hogy a házikedvencnek is jó legyen! A macska rendkívül kíváncsi és mozgékony állat. Érdemes úgy átrendezned a bútorokat, dísztárgyakat, hogy a lehető legkevesebb kárt tegyen bennük és saját magában a doromboló négylábú. Minden fontos kiegészítőt szerezz be az érkezés előtt, hiszen már önmagában is nagy trauma lesz neki az új környezethez való hozzászokás, ha ezt még azzal is tetézed, hogy az első napokban folyton átrendezed a lakhelyét, biztosan nem fogja magát jól érezni.

Tényleg annyira fontos a speciális macskaeledel?
Igen! Ez nem csak marketing duma! Az egy évesnél fiatalabb cicáknak háromszor annyi kalóriára van szükségük, mint a kifejlett társaiknak.Ezt és a legfontosabb ásványi anyagokat csak házikoszttal nem tudod bevinni a szervezetébe! Mindenképpen konzultálj egy állatorvossal, aki biztos szívesen segít neked abban, milyen táplálékot válassz kedvencednek.

Víz, víz víz!
A tejet felejtsd el! Egyik állatnak sem tesz jót, ha a mamaállattól való elválasztás után tejjel itatod! Ez egy borzasztóan nagy hiba, amit az állattartók jelentős többsége elkövet. Vízre viszont minden mennyiségben szüksége lesz! Számos cicaitató van a piacon, viszont elképzelhető, hogy az új jövevény pont nem fogja azt szeretni, amit megvettél neki. Mindig a legegyszerűbb megoldások a legjobbak. Egy kiürült vajasdoboz is jó lehet itatónak.

Szobatisztaság
Ha az első napokban mókásnak is találod, hogy az aprócska állat maga alá piszkít, hidd el, később el fogod őt átkozni, szóval már az első naptól érdemes őt szobatisztaságra nevelni. A cicák ösztöneiben van, hogy elrejtsék az ürüléket, ezért önkéntelenül is keresi azokat a helyeket, ahol el tudja ásni. A lakás egy csendes pontján alakítsd ki egy kis homokos almot, ahová elvégezheti a napi szükségleteit az állat.

A játék fontossága
A cica szociális állat, igényli a törődést. Ha nem kijáró macskáról van szó, akkor csak te vagy neki, ezt ne felejtsd el! Azért fogadtad örökbe, mert gondoskodni szeretnél róla. Ebbe  a játék is beletartozik, nem csak a táplálás! Minden nap foglalkozz vele! Jó tanács: ne a kezed használd játékszernek, mert később nem fogod tudni leszoktatni róla, hogy összekarmolásszon, és nem csak téged nem fog kímélni, hanem az idegeneket sem!

Egészség
A cicák mesterei a betegségek elrejtésének. A következő tünetekből gyanakodhatsz arra, hogy baj van: a szokásosnál többet alszik, rossz az étvágya, keveset iszik, prüszköl, lomha, fogyásnak indult. Ha ilyen tüneteket észlelsz rajta, azonnal vidd állatorvoshoz, nehogy késő legyen! A rendszeres féregtelenítés és a védőoltás pedig kötelező!

(forrás: http://pets.webmd.com)





 

Válasszon!

Ajánló

Mi a gazdi feladata, ha ellik az eb?
Mindig legyünk tisztában azzal, hogy vemhes-e a kutyánk!
Fertőző kullancsok – a te kutyád is veszélyben lehet
Legokosabb az állatot Lyme-kór elleni vakcinával rendszeresen..
Hogyan szabadíthatjuk meg a kutyát a bolhaekcémától?
Nagyon fontos, hogy ne csak a kutyán, hanem a környezetében is..
Lehet-e hátránya is a macska ivartalanításának?
Az állatorvos szerint vannak a macska ivartalanításának hátrányai..
Szívritmuszavar a kutyánál - csak semmi pánik
Szívritmuszavar: gyakori az ebeknél, de nem kóros.
Ilyen bajra figyelmeztethet a véres cicapisi
A húgykövesség speciális betegség, amire rendkívül hajlamosak a..