KEDVENC BLOGOK

Vakáció
Idén teljesen betelt a pohár. Mindenféle szempontból. Sok volt a munka, sok volt a kutya, sok..
Agility
Szóval járunk agilityzni rendszeresen. Amit nem csak én, de Donnie is nagyon szeret. Vasárnap..
Mostanában történtek
Az utóbbi időben sajnos Almára nagyon rájárt a rúd. Ő soha nem..
Mákkal díjátadón jártunk!
Hatalmas megtiszteltetés ért a napokban! Példakép Díjat vehettem át a Nemzeti Színházban...


Hírek / Magyar katonakutyák Afganisztánban

Magyar katonakutyák Afganisztánban

Szerző: Videokedvenc | 2012. március. 30. 11:09


Kevésbé ismert tény, hogy mint a világ legtöbb hadseregében, úgy a magyar hadseregben is dolgoznak kutyák. Nálunk tűzszerész kutyákat képeznek ki, és vetik be szükség szerinti helyeken.


Pocket és gazdája



   Pocket Afganisztánban bombakereső kutyaként szolgált, ám most úgy tűnik, véglegesen befejezte afganisztáni küldetését. A csodaszép , koromfekete német juhászkutya élő példája annak, hogy mire is nem képes egy kutya a gazdájáért.
   Pocketről ugyanis még a képzés során kiderült, hogy klausztrofóbiás! Már pedig egy tűzszerész kutyának a legképtelenebb helyekre kell bekúszni azért, hogy kiszimatolja, leselkedik-e veszély a katonákra, vagy sem.
  Pocketet a gazdija, M. főtörzsőrmester képezte ki, és úgy tűnt a tanulás néhány hónapja alatt sikerült kinevelni a kutyából a klausztrofóbiát. Ám kinn, Afganisztánban derült ki, hogy a kutya nem tud szűk helyen dolgozni. M. főtörzsőrmester tisztában volt azzal, hogy ez a közös munkájuk végét jelentheti, ám annál sokkal jobban szerette a kutyáját, hogy csak úgy lemondjon róla.
  Heroikus küzdelem kezdődött a kutya fóbiája ellen. A sok gyakorlatozásnak, ember és kutya ragaszkodásának meglett az eredménye! A mérföldkövet  egy olyan éles bevetés jelentette, ahol Pocketnek egy betoncsőben rejtett bombát kellett megtalálnia. A gazdája sem hitt abban, hogy a kutya képes lesz a kedvéért olyan szinten legyőznie a klausztrofóbiáját, hogy bemásszon a betoncsőbe. Ám Pocket határozott mozdulattal bekúszott, majd hátrafelé araszolt, és a cső bejárata előtt lefeküdt. A kutya bombát jelzett.
  A főszerep ettől kezdve a megsemmisítő roboté lett. Miközben aznap este Pocket a magyar táborban a jutalomcsontját rágta, a közelben elhaladó olasz konvojnak fogalma sem volt arról, hogy egy magyar kutyának köszönhetik az életüket, hiszen a TC6-os aknát egyenesen nekik szánták a tálibok.


Hopkins a magyar bombakereső kutyák közül az egyik legjobb volt

  Pocket mellett Hopkins is szolgált Afganisztánban, sajnos a napokban azonban az örök vadászmezőkre távozott. A kutyával egy hirtelen jött szívbetegség végzett.

Ha érdekelnek a rendőr-, katona-, vagy kommandós kutyák, látogass el a  www.k9kommando.hu oldalra, vagy a K9 című könyv Facebook oldalára.


 

Válasszon!

Ajánló

Mi a gazdi feladata, ha ellik az eb?
Mindig legyünk tisztában azzal, hogy vemhes-e a kutyánk!
Fertőző kullancsok – a te kutyád is veszélyben lehet
Legokosabb az állatot Lyme-kór elleni vakcinával rendszeresen..
Hogyan szabadíthatjuk meg a kutyát a bolhaekcémától?
Nagyon fontos, hogy ne csak a kutyán, hanem a környezetében is..
Lehet-e hátránya is a macska ivartalanításának?
Az állatorvos szerint vannak a macska ivartalanításának hátrányai..
Szívritmuszavar a kutyánál - csak semmi pánik
Szívritmuszavar: gyakori az ebeknél, de nem kóros.
Ilyen bajra figyelmeztethet a véres cicapisi
A húgykövesség speciális betegség, amire rendkívül hajlamosak a..