KEDVENC BLOGOK

Vakáció
Idén teljesen betelt a pohár. Mindenféle szempontból. Sok volt a munka, sok volt a kutya, sok..
Agility
Szóval járunk agilityzni rendszeresen. Amit nem csak én, de Donnie is nagyon szeret. Vasárnap..
Mostanában történtek
Az utóbbi időben sajnos Almára nagyon rájárt a rúd. Ő soha nem..
Mákkal díjátadón jártunk!
Hatalmas megtiszteltetés ért a napokban! Példakép Díjat vehettem át a Nemzeti Színházban...


Hírek / Hűségesek, okosak és szépek: Ismerd meg az összes magyar kutyafajtát!

Hűségesek, okosak és szépek: Ismerd meg az összes magyar kutyafajtát!

Szerző: Videokedvenc | 2012. április. 20. 10:36


A német juhász nem magyar kutya, bármennyire is népszerű a kutyatartók körében. Ha megállít egy vicces stáb az utcán, és nem szeretnél bután a kamerába nézni, amikor a magyar kutyafajták után érdeklődnek, akkor érdemes többször is elolvasnod ezt a cikket. És különben is! Magyarként hungarikumokat illik ismerni!




Erdélyi kopó

Ősi vadászebünk. A kopózás - igen nagy létszámú falkákkal - elsősorban uralkodók, főurak és más előkelőségek, többek között például Mátyás király, a Rákóczik és a Zrínyiek kedvenc sportja volt. A huszadik századtól azonban egyre inkább háttérbe szorult, s így az erdélyi kopók száma is jelentősen megfogyatkozott. Az erdélyi kopó manapság sem túl „divatos” eb, holott remek kutya. Rendkívül kitartó, szenvedélyes vadász, rámenős, temperamentumos, de kiegyensúlyozott és tanulékony. Gazdájához ragaszkodik, házőrzőnek, személyi testőrnek is alkalmas.


Komondor
Ősi magyar pásztorkutya. Hatalmas termetű, igen eredeti, impozáns, méltóságteljes megjelenésű eb, a magyar puszta egykori "oroszlánja". Félelmetes hírű, megvesztegethetetlen, félelmet nem ismerő, nagy erejű őrzőkutya volt, gulyákra, nyájakra, csordákra vigyázott - mindenféle két- és négylábú "ragadozó" méltó ellenfele. Végtelenül nyugodt, megfontolt, már-már lustának tűnik, ám mindent és mindenkit szemmel tart, s ha kell, villámgyorsan és elszántan reagál. A nap legnagyobb részét fekvéssel, szunyókálással tölti, de közben minden neszre figyel. Éjszaka viszont szünet nélkül mozgásban van, ébersége egy percre sem lankad el. Önálló, büszke, ugyanakkor engedelmes, gazdáihoz végtelenül ragaszkodó állat.


Kuvasz
Feladata, munkaköre azonos volt a komondoréval, védte a nyájat rablók, farkasok, medvék ellen. Szilaj természete, nagy ereje erre igencsak alkalmassá tette. Képességeit határainkon túl is elismerik: bátor, rettenthetetlen, tanulékony, sokoldalú. Tartása is meglehetősen gond nélküli, hiszen igénytelen, ellenálló szervezetű, szívós kutya. Ha viszont durván bánnak vele, magára hagyják, illetve láncon tartják, eldurvulhat, veszélyessé válhat. Erős felépítésű, izmos, ugyanakkor megnyerő külsejű kutya. különösen szép a feje, mely nemességet, erőt, büszkeséget sugall.


Magyar agár
Tenyésztésével, nemesítésével évszázadokon át nem sokat törődtek, nyilvánvalóan azért, mert az agarászatnak, az agárversenyeknek hazánkban nem voltak komolyabb hagyományai. Korunk magyar agara karcsú, hosszú törzsű, edzett, igénytelen, szívós kutya. Szőrzete sima, rövid, fekete vagy zsemlyeszínű, továbbá foltos, cirmos, ordas - lényegében minden ismert agárszínben előfordulhat. Értelmes, tanulékony, kissé tartózkodó természetű. Jó versenyző kellemes társ, sőt még házőrzőnek is bevált.


Magyar vizsla
Az igen jellegzetes hazai kutyafajták egyik legnépszerűbb képviselője. Mindenes vadászeb, tehát képes felkutatni a vadat, állással jelezni hollétét. A meglőtt zsákmányt fegyelmezetten és nagy biztonsággal apportírozza. Előszeretettel dolgozik mocsaras, lápos vidékeken. Robusztus felépítésű, izmos testű, erőteljes csontozatú állat. Szőrzete durva, drótszerű, sűrű és kemény. Intelligens, nyugodt vérmérsékletű, engedelmes, tanulékony.


Mudi
Jellegzetes magyar pásztorkutya, mely a 19. század végén, ill. a 20. század elején tűnt fel a pásztorok oldalán. Bátor, fogós természetű terelő eb, melyet előszeretettel alkalmaztak - és alkalmaznak olykor még manapság is - a konda és a nagyobb állatok mellett. Igen éber őrző és jelzőkutya, ezért házőrzésre ugyancsak alkalmas, de kedvencként is tartják. Közepes termetű, gyors mozgású, felálló fülű, élénk vérmérsékletű, eléggé rámenős, olykor harapós, ugyanakkor figyelmes, kezes, könnyen tanítható, egészséges, szilárd szervezetű, igénytelen kutya.


PumiKiváló magyar terelőkutya. Valószínűleg a 18. századi merinójuh import nyájait kísérő francia pásztorkutyák keveredhettek a pulival, s így lett nagyszerű segítőtársa a pásztoroknak. Szikár felépítésű, izmos, mozgékony, fürge, jellegzetes formájú eb. Felálló, hiúzszerű füle végének egyharmada lebicsaklik. Élénk, tettre kész, éber állat, figyelmét semmi nem kerülheti el. Vakmerően bátor, rendkívül intelligens, könnyen irányítható, gyors felfogású, kezes, fáradhatatlanul kitartó, kissé csahos állat.


PuliA magyar puszták legendás hírű ősi terelőkutyája. Valószínűleg már a legrégebbi időkben is terelő eb volt, ám ez minden, amit származásáról biztosan tudunk. Elképzelhető, hogy honfoglaló őseinkkel érkezett a Kárpát medencébe. Az is valószínű, hogy Ázsiából származik; a Himalájától délre elterülő síkságon ma is tereltetnek többé-kevésbé hasonló jellegű kutyákkal. Mozgékony, fürge, energikus, sohasem lusta. Hihetetlenül tanulékony.





 

Válasszon!

Ajánló

Mi a gazdi feladata, ha ellik az eb?
Mindig legyünk tisztában azzal, hogy vemhes-e a kutyánk!
Fertőző kullancsok – a te kutyád is veszélyben lehet
Legokosabb az állatot Lyme-kór elleni vakcinával rendszeresen..
Hogyan szabadíthatjuk meg a kutyát a bolhaekcémától?
Nagyon fontos, hogy ne csak a kutyán, hanem a környezetében is..
Lehet-e hátránya is a macska ivartalanításának?
Az állatorvos szerint vannak a macska ivartalanításának hátrányai..
Szívritmuszavar a kutyánál - csak semmi pánik
Szívritmuszavar: gyakori az ebeknél, de nem kóros.
Ilyen bajra figyelmeztethet a véres cicapisi
A húgykövesség speciális betegség, amire rendkívül hajlamosak a..