KEDVENC BLOGOK

Vakáció
Idén teljesen betelt a pohár. Mindenféle szempontból. Sok volt a munka, sok volt a kutya, sok..
Agility
Szóval járunk agilityzni rendszeresen. Amit nem csak én, de Donnie is nagyon szeret. Vasárnap..
Mostanában történtek
Az utóbbi időben sajnos Almára nagyon rájárt a rúd. Ő soha nem..
Mákkal díjátadón jártunk!
Hatalmas megtiszteltetés ért a napokban! Példakép Díjat vehettem át a Nemzeti Színházban...


Hírek / Menhelyi kisokos: Erre figyelj, ha kutyát fogadsz örökbe!

Menhelyi kisokos: Erre figyelj, ha kutyát fogadsz örökbe!

Szerző: Videokedvenc | 2012. április. 24. 11:42


Egy menhelyi kutyus befogadása amellett, hogy igen nemes cselekedet, egyúttal hatalmas felelősség is! A legrosszabb, ha mindenféle átgondoltság nélkül ugrasz neki a feladatnak. Ha nem vagy gyakorlott az örökbefogadásban, akkor a videokedvenc segít neked. Ezek a legfontosabb teendők!




Tervezés

Az első és legfontosabb lépés, hogy mérlegeljünk a tartási körülmények illetve a kutyusnak szánt feladatkörök tekintetében. Lakásba lehetőleg ne válasszunk nagytestű kutyát, őrző-védő szerepre pedig ölebet. A legvalószínűbb, hogy házikedvencnek fogadjuk örökbe a menhelyi kutyust, de ebben az esetben is érdemes magunkkal szakembert vinni, aki könnyebben fel tudja térképezni a szimpatikus négylábú pszichikai adottságait. Ez hangsúlyozottan fontos, mert egy labilis kutya meg tudja keseríteni az életünket.


A választás
A legtöbb gazdi szimpátia alapján választ magának menhelyi kutyát, amivel nincs is semmi baj, hiszen ez egy kiegyensúlyozott kapcsolat alapja. A választást azonban semmiképpen se kapkodjuk el! Érdemes többször visszajárni a „kiválasztott” ebhez, a gondozó felügyeletével rövid sétákat tenni, mert így tud kialakulni a kötődés. Menhelyi kutyák pszichikai állapotát nehéz egy találkozás után felmérni, ők is nehezen bíznak a kétlábúakban, ha korábban sokat bántalmazták őket. A legfontosabb teendőnk tehát a megfelelő érzelmi viszony kialakítása.

 

Az örökbefogadás
Mielőtt hivatalosan is gazdik lennénk, érdemes tüzetesen elolvasni a menhely által kibocsátott örökbefogadási szerződést, hogy valóban alkalmasak legyünk a kutyus gondviselőjének. A legszükségesebb állategészségügyi vizsgálaton és beavatkozáson a menhelyi kutyák már átestek, de azért érdemes figyelni a viselkedésüket, mert az nagyon árulkodó az egészségügyi állapotukat illetően.


A szocializáció
A kulcsszó a türelem. Kölyökkutya örökbefogadása esetén nincsenek égbekiáltó különbségek az általános nevelési szokásokat figyelembe véve. Érdemes tudni, hogy a menhelyen ingerszegény környezetben élnek az állatok, számukra még egy porszívó is félelmet keltő zaj lehet, hát még az ismeretlen környezet! Fokozatosan szoktassuk hozzá őket az új otthonukhoz, lehetőleg ne vigyük túlzásba a babusgatást, és az egész családot vonjuk be a szocializációba.


Idős kutya nevelése
Nem reménytelen, viszont velük sokkal több dolgunk lesz, mint egy kölyökkutyával. Az egyik legnagyobb hiba, amit a gazdik elkövetnek, hogy feltétel nélküli odaadást várnak tőlük, hiszen megmentették az életét. Azért ez nem így működik! Idő kell, míg a menhelyi farkastörvényekhez szokott kutyus be tud illeszkedni a családi hierarchiába. Persze ez személyiség függő, vannak olyan ebek, akik azonnal „beállnak” a gazdik mögé. A makacsabb kutyusokkal érdemes elvégezni egy kutyasulis tanfolyamot. A kulcsszó ebben az esetben is a türelem!





 

Válasszon!

Ajánló

Mi a gazdi feladata, ha ellik az eb?
Mindig legyünk tisztában azzal, hogy vemhes-e a kutyánk!
Fertőző kullancsok – a te kutyád is veszélyben lehet
Legokosabb az állatot Lyme-kór elleni vakcinával rendszeresen..
Hogyan szabadíthatjuk meg a kutyát a bolhaekcémától?
Nagyon fontos, hogy ne csak a kutyán, hanem a környezetében is..
Lehet-e hátránya is a macska ivartalanításának?
Az állatorvos szerint vannak a macska ivartalanításának hátrányai..
Szívritmuszavar a kutyánál - csak semmi pánik
Szívritmuszavar: gyakori az ebeknél, de nem kóros.
Ilyen bajra figyelmeztethet a véres cicapisi
A húgykövesség speciális betegség, amire rendkívül hajlamosak a..