KEDVENC BLOGOK

Vakáció
Idén teljesen betelt a pohár. Mindenféle szempontból. Sok volt a munka, sok volt a kutya, sok..
Agility
Szóval járunk agilityzni rendszeresen. Amit nem csak én, de Donnie is nagyon szeret. Vasárnap..
Mostanában történtek
Az utóbbi időben sajnos Almára nagyon rájárt a rúd. Ő soha nem..
Mákkal díjátadón jártunk!
Hatalmas megtiszteltetés ért a napokban! Példakép Díjat vehettem át a Nemzeti Színházban...


Norvég erdei macska

Norvég erdei macska

Szerző: Videokedvenc | 2012. január. 15. 22:14


Erőteljes felépítésű, impozáns termetű - a Maine Coon után a legnagyobb - macska. Feje hosszúkás, termetéhez képest aránylag kicsi, hosszú fülei magasan ülők, csúcsain, mint a hiúzén, tekintélyes pamacsok találhatók. Szeme nagy, enyhén mandulavágású, bármilyen színű lehet, csak harmonizáljon a bunda színével. Farka hosszú, lompos, hátulsó végtagjai némileg hosszabbak, mint a mellsők. Bundája félhosszú, ám sajátosan kétféle típusú szőrszálból áll: viszonylag hosszú, gyapjas aljszőrzetből és fénylô, víztaszító, hosszú fedőszőrzetből. Valamennyi létező macskaszínben tenyésztik; az aguti faktor nélküli változat bundáján fehér foltok is előfordulhatnak.


Az egyes macskafajták története gyakran nem több legendák gyûjteményénél. Hiteles fajtatörténettel szolgálni - legalábbis az ősi eredetű cicák esetében - már csak azért sem könnyű, mert azok az "adatok", amelyek mintegy száz évesnél korábbi időszakokra vonatkoznak, egy-két kivételtől eltekintve nem bizonyíthatók, és nem hitelesek. Az ilyenféle származás-elméletek szinte mindig így kezdődnek: eredete homályba vész.



Nos, a Norvég erdei macska eredete ugyancsak "homályba vész", hiszen évszázadokon át rejtett életmódot folytatott a vadon mélyén és egyáltalán nem került az ember szeme elé. Igaz, a népi legendákban fel-felbukkant, tudniillik a 19. századtól kezdve a skandináv népmesék kedvenc alakja: ő vitte a jó magaviseletű gyerekeknek bozontos farkára erősítve a finom csemegéket, édességeket, játékokat.
Maguk a valódi macskák azonban már jóval korábban, feltehetôen a 16. században alakulhattak ki a tengerjáró hajókon Olaszországból Norvégiába "utazó" angóra cicák utódaiként, s az ottani vad természet formálta őket olyanná, amilyennek nagyjából ma is mutatkoznak. Egy másik elmélet szerint a Norvég erdei macska a vadmacskák egyik alfajának, a Skóciában élő vadmacskának a mutációja, s a vikingekkel került a  skandináv félszigetre.
Így vagy úgy: mindenesetre manapság hiába keresnénk Norvégia erdőségeiben ezeket az állatokat, a vadászok annyira megtizedelték őket, hogy majdnem teljesen kipusztultak. Szerencsére 1930 körül néhány példánnyal megkezdődött "nemesített" változatuk fajtatiszta tenyésztése. A Norvég erdei macska 1977-ben kapott hivatalos elismerést, 1981 óta pedig két osztályban indulhatnak a kiállításokon: csíkos /aguti/, valamint csíkozás mentes /aguti faktor nélküli/ színváltozatban.
Kellemes adottságokkal rendelkező, kiegyensúlyozott, nyugodt, barátságos, mindenféle tartási körülményhez könnyen és jól alkalmazkodó macska. Játékos természetét idôsebb korában is megőrzi. Két arca van: ha lakásban tartják, szeretetet igénylô, szelíd, ragaszkodó, kedves cica. A szabadban viszont túlzottan is önálló, zárkózott, szinte megközelíthetetlen. Ennek ellenére csak kertes házban, viszonylag természetes környezetben bontakozik ki eredeti, lenyügöző egyénisége.

(Szöveg, a szerző engedélyével: Veress István - Macskalista)



 

Ajánló

Mi a gazdi feladata, ha ellik az eb?
Mindig legyünk tisztában azzal, hogy vemhes-e a kutyánk!
Fertőző kullancsok – a te kutyád is veszélyben lehet
Legokosabb az állatot Lyme-kór elleni vakcinával rendszeresen..
Hogyan szabadíthatjuk meg a kutyát a bolhaekcémától?
Nagyon fontos, hogy ne csak a kutyán, hanem a környezetében is..
Lehet-e hátránya is a macska ivartalanításának?
Az állatorvos szerint vannak a macska ivartalanításának hátrányai..
Szívritmuszavar a kutyánál - csak semmi pánik
Szívritmuszavar: gyakori az ebeknél, de nem kóros.
Ilyen bajra figyelmeztethet a véres cicapisi
A húgykövesség speciális betegség, amire rendkívül hajlamosak a..