KEDVENC BLOGOK

Vakáció
Idén teljesen betelt a pohár. Mindenféle szempontból. Sok volt a munka, sok volt a kutya, sok..
Agility
Szóval járunk agilityzni rendszeresen. Amit nem csak én, de Donnie is nagyon szeret. Vasárnap..
Mostanában történtek
Az utóbbi időben sajnos Almára nagyon rájárt a rúd. Ő soha nem..
Mákkal díjátadón jártunk!
Hatalmas megtiszteltetés ért a napokban! Példakép Díjat vehettem át a Nemzeti Színházban...


NYILAS

NYILAS

Szerző: Videokedvenc | 2012. június. 18. 14:17


Imádja a természetet, a vadászatot, a nagy sétákat a szabadban és az utazást. Eléggé nyugtalan természetű, mindig akar valamit. Előfordulhat sántaságot okozó baleset. Érzékeny a mája és az idegrendszere, de különben kitűnő fizikai állapot jellemzi.




Túljutottunk a borongás, melankolikus hangulaton. Most, a nagy téli havak előtt még egyszer kurta derűt, könnyedséget tapasztalunk, ami segít átvészelni a telet.
A Nyilas mítosza a hit, uralkodó bolygója pedig legnagyobb változó csillagunk, a Jupiter, amelynek átmérője tizenkétszerese a Földének. Körülbelül tizenkét földi évbe kerül, mire megkerüli a Napot, és éppen tizenkét holdja van. Az asztrológia tanítása szerint a Jupiter „jótevő”. A Földről nézve hasonlít a Vénuszhoz; nem ragyog olyan erősen, mint a Vénusz, de azt követően a változó csillagok között a legfényesebb.
A Nyilas tüzes, mozgékony, kecses testű jegy. A görög mitológiában a kentaurban ölt testet, ebben a félig ló, félig emberi lényben. E jegynek kettős testi volta miatt egyébként kétféle, erősen eltérő megjelenési formájával találkozhatunk.

A Nyilas kutya

Az imént vázoltaknak megfelelően a Nyilas ebek alkatilag ugyancsak erőteljesen különbözők lehetnek. Egy részük nyúlánk, hosszúkás koponyájú, karcsú, kissé ideges alkat. A másik típus inkább alacsonyabb, kerekded, de úgyszintén eléggé ideges, mozgékony. A nyúlánk típusban általában tapasztalható némi esetlenség, ami azonban nem nélkülöz bizonyos bájt sem. A másik típusú Nyilas eb mozgékonyságában van valami kerek, labdaszerű.
A Nyilas jegyében született kutyák rendszerint jóindulatúak, figyelmesek, jellemző rájuk, hogy szinte mindent hamar megbocsátanak, egyáltalán nem haragtartók. Zsarnok természetű kutyák és gazdák könnyen megfélemlíthetik a Nyilas ebet, ezért bánjunk vele körültekintően.
Vigyázzunk, hogy lehetőleg ne éljünk vissza jámborságával. Az ilyen eb rendkívül alkalmazkodó, ugyanakkor képes megőrizni önállóságát. Számára azonban az önállóság nem lázadás vagy ellenszegülés, hanem nagyvonalúság és türelem.
A Nyilas kutyák meglehetősen visszafogottak, gátlásosak, de tulajdonképpen könnyű velük barátságot kötni, ha sikerül feloldani kezdeti szorongásukat.
Végül is azt kell mondanunk, hogy a Nyilas jegyében született eb nem igazán jó társ olyan embernek, aki maga is sérülékeny és gátlásos, sőt az ilyen gazda inkább zavarba ejtően hat rá, nem érti megfelelőképpen. Kiválóan fogadja viszont az olyan gazda közeledését, aki tudja, mit akar, és ennek képes kellő nyomatékot is adni. „Törékeny, de nem törhető” - amint azt egy neves állatpszichológus találóan megfogalmazta.
Ami az egészségét illeti, érzékeny a mája, s többnyire igen falánk, emiatt gyakran túlterheli a gyomrát és az emésztőrendszerét. Nem árt, ha erre a gazda odafigyel s a napi fejadagot esetleg két-három részletben eteti meg kedvencével. Ettől eltekintve a Nyilas kutyák nem túl betegesek, sőt inkább kitűnő fizikai állapot jellemzi őket.
Összefoglalva: A Nyilas csillagzata alatt született kutya eléggé izgága, mozgékony, kissé ideges alkat. Szereti a természetet, barátságos, de kissé gátlásos, érzékeny, viszont cseppet sem haragtartó. Érzékeny a mája és az emésztőrendszere.

A Nyilas gazda

A Nyilas ember egyik legjellemzőbb - és talán legrokonszenvesebb - vonása sugárzó optimizmusa. Őszinte, nyílt természetű, nagyvonalúsága pedig még az Oroszlánét is túlszárnyalja. Akkora adakozóhajlam lakozik benne, amely már-már a könnyelműség határát súrolja. Optimizmusa és nagyvonalúsága ráadásul hihetetlen emberszeretettel párosul. Szilárd meggyőződése, hogy hinni kell az emberi jóságban.
A legtöbb Nyilas nagy állatbarát is. Szívesen tart mindenféle szőrös, tollas, pikkelyes „társat” - a halaktól a díszmadarakig, a kis- emlősöktől, a teknősöktől, kígyótól-békától egészen a kutyáig. A legszívesebben persze valamilyen nagymacskával: oroszlánnal, pumával, gepárddal parádézna!
Egyszóval bármilyen élőlényről legyen is szó, rokonszenve, lelkesedése könnyen felkelthető, ám rajongása többnyire szalmaláng. Hirtelen fellángolás és gyors elkedvetlenedés, csüggedés követi egymást, főleg, ha komolyabb akadályokba ütközik. Ezért kétszer is gondolja meg magát a Nyilas jegyében született állatbarát, ha kutyát kíván tartani. Jusson eszébe, hogy - és ez persze mindenféle élőlényre vonatkozik - ha négylábú társsal köt barátságot, a kapcsolat - legalábbis, ami a kutyát illeti - egy életre szól!
De milyen kutyát válasszon a leendő Nyilas gazda, ha elhatározása, vonzalma jól megfontolt, sziklaszilárd és végleges?
Nos, induljunk ki abból, hogy többnyire szeret minden sportot és kalandot: teniszt, lovaglást, síelést, golfot, hegymászást. Egyszóval mindent, ami szabad levegőn űzhető és alapos testedzéssel jár. Ilyenformán nyilvánvaló, hogy nyugodt szívvel ajánlható például a versenyszerű kutyakiképzés, továbbá az agility, valamint a kutyás terepfutás és a szánhúzás.
Az utóbbihoz természetesen elsősorban a kifejezetten szánhúzó fajták közül válasszon szibériai husky, alaszkai malamut vagy szamojéd kutyákat. A többi kutyás sporthoz tulajdonképpen bármiyen fajtájú - és keverék! - eb megfelelő, ha eléggé szívós, kitartó, mozgékony. Csupán néhány példa: valamennyi belga juhászkutya (tervueren, groenandael, lakenois, malinois), német juhászkutya, boxer, lajka, a közepes és nagyobb testű terrierek (airedale, lakeland, manchester, staffordshire, cseh, ír, bullterrier) közép- és óriásschnauzer.
A Nyilas „változékony” jegy, melynek alapeleme a tűz. Ezért mindenekelőtt az Oroszlán és a Kos kutya illik hozzá, hiszen azonos az alapelemük. Ám kedveli ellentétét, az ugyancsak kettős testű Ikreket is. Ami pedig ezen belül a fajtát illeti, az imént bőven szolgáltunk hozzá ötletekkel...


Híres Nyilas kutyabarátok
  • Maria Callas (1923. december 2.)
  • Winston Churchill (1874. november 30.)
  • Kodály Zoltán (1882. december 16.)
  • Babits Mihály (1883. november 26.)
  • Walt Disney (1901. december 5.)

(Szöveg, a szerző engedélyével: Veress István - Kutya horoszkóp)


 

Ajánló

Mi a gazdi feladata, ha ellik az eb?
Mindig legyünk tisztában azzal, hogy vemhes-e a kutyánk!
Fertőző kullancsok – a te kutyád is veszélyben lehet
Legokosabb az állatot Lyme-kór elleni vakcinával rendszeresen..
Hogyan szabadíthatjuk meg a kutyát a bolhaekcémától?
Nagyon fontos, hogy ne csak a kutyán, hanem a környezetében is..
Lehet-e hátránya is a macska ivartalanításának?
Az állatorvos szerint vannak a macska ivartalanításának hátrányai..
Szívritmuszavar a kutyánál - csak semmi pánik
Szívritmuszavar: gyakori az ebeknél, de nem kóros.
Ilyen bajra figyelmeztethet a véres cicapisi
A húgykövesség speciális betegség, amire rendkívül hajlamosak a..