KEDVENC BLOGOK

Vakáció
Idén teljesen betelt a pohár. Mindenféle szempontból. Sok volt a munka, sok volt a kutya, sok..
Agility
Szóval járunk agilityzni rendszeresen. Amit nem csak én, de Donnie is nagyon szeret. Vasárnap..
Mostanában történtek
Az utóbbi időben sajnos Almára nagyon rájárt a rúd. Ő soha nem..
Mákkal díjátadón jártunk!
Hatalmas megtiszteltetés ért a napokban! Példakép Díjat vehettem át a Nemzeti Színházban...


Hírek / Orvosnál jártak a nyíregyházi szibériai tigrisek

Orvosnál jártak a nyíregyházi szibériai tigrisek

Szerző: Videokedvenc | 2012. június. 04. 10:33


Átestek az első orvosi vizsgálaton és általános állapotfelmérésen a Nyíregyházi Állatpark április végén született szibériai tigrisei.


(MTI Fotó: Balázs Attila)



A Hollandiából, az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram keretében decemberben érkezett négyéves hím és párja, a már Nyíregyházán született hétéves nőstény összeszoktatását fokozott figyelemmel követték az állatpark gondozói. Az Usanka és Pamír névre hallgató tigrisek szerelmi nászából - amelyről a világsajtót bejáró fotó is készült - április 27-én született meg a három kölyök, amelyek a keresztségben az Igor, az Amur és a Karina nevet kapták.
   
Az alig egyhónapos állatokat most vették ki először, eddig csak a nagymacskák gondozói és az állatorvosok láthatták őket, mivel fontos, hogy az anyaállat teljes nyugalomban nevelhesse kicsinyeit - közölte Révészné Petró Zsuzsa, az állatpark szóvivője a helyszínen. Az anyjuk mellől kivett kölykök kezdetben nyugodtan fogadták, hogy az állatorvos mérlegre tegye őket, sztetoszkóppal meghallgassa szívüket és légzésüket, ám a féreghajtó tabletta beadásánál már meglehetősen morcosan tiltakoztak a beavatkozás, illetve a jelenlévő fényképezőgépek és kamerák zaklatása ellen.
   
Mindhárom tigriskölyök négy kilogramm körüli súlyú és egészséges. A szóvivő a vizsgálatok közben elmondta, hogy a kicsik születése azért is örvendetes, mert szüleik kitűnő genetikai állománnyal rendelkeznek, így az utódok komoly alapját fogják képezni a későbbiekben a fajmegőrzési tenyészprogramnak.


(MTI Fotó: Balázs Attila)
   
A tigrisek nem házi kedvencek, a kicsik kézbe fogása csak alapos indokkal - így az általános orvosi vizsgálat alkalmával vagy a védőoltások beadásakor - lehetséges, következésképpen egyetlen, ezzel kapcsolatos látogatói kérésnek sem tud eleget tenni az állatpark - hangsúlyozta Révészné Petró Zsuzsa.
   
A macskafélék családjának jól ismert ragadozói közül a tigris a legnagyobb és legerősebb. Az öt fennmaradt alfaj mindegyike veszélyeztetett, a szibériait jelenleg a kritikusan veszélyeztetett kategóriába sorolják.
   
A szibériai tigriseket amuri tigriseknek is szokták nevezni. Természetes elterjedési területük eredetileg Kelet-Szibéria, Korea és Mandzsúria volt, manapság azonban csak az Amur és az Usszuri folyók vidékén él alig négyszáz példány. Megritkulásuk oka a rájuk, illetve főbb táplálékállataikra, a szarvasokra és vaddisznókra irányuló (orv)vadászat, valamint a természetes élőhelyek pusztulása.
   
A szibériai tigris testtömege akár 250 kilogrammos is lehet, a Nyíregyházán született kölykök testsúlya néhány hónapon belül elérheti a 100 kilogrammot.
(forrás: MTI)


 

Ajánló

Mi a gazdi feladata, ha ellik az eb?
Mindig legyünk tisztában azzal, hogy vemhes-e a kutyánk!
Fertőző kullancsok – a te kutyád is veszélyben lehet
Legokosabb az állatot Lyme-kór elleni vakcinával rendszeresen..
Hogyan szabadíthatjuk meg a kutyát a bolhaekcémától?
Nagyon fontos, hogy ne csak a kutyán, hanem a környezetében is..
Lehet-e hátránya is a macska ivartalanításának?
Az állatorvos szerint vannak a macska ivartalanításának hátrányai..
Szívritmuszavar a kutyánál - csak semmi pánik
Szívritmuszavar: gyakori az ebeknél, de nem kóros.
Ilyen bajra figyelmeztethet a véres cicapisi
A húgykövesség speciális betegség, amire rendkívül hajlamosak a..