KEDVENC BLOGOK

Vakáció
Idén teljesen betelt a pohár. Mindenféle szempontból. Sok volt a munka, sok volt a kutya, sok..
Agility
Szóval járunk agilityzni rendszeresen. Amit nem csak én, de Donnie is nagyon szeret. Vasárnap..
Mostanában történtek
Az utóbbi időben sajnos Almára nagyon rájárt a rúd. Ő soha nem..
Mákkal díjátadón jártunk!
Hatalmas megtiszteltetés ért a napokban! Példakép Díjat vehettem át a Nemzeti Színházban...


Hírek / Szépen fejlődnek a csupasz turkáló kölykök

Szépen fejlődnek a csupasz turkáló kölykök

Szerző: Videokedvenc | 2014. február. 05. 09:22


Hat csupasz turkáló cseperedik a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A különleges, államalkotó rágcsálók, amelyekről azt is kiderítette a tudomány, hogy védettek a rákos megbetegedésekkel szemben, első ízben szaporodtak sikeresen a magyar főváros állatkertjében.


Fotó: Fővárosi Állat- és Növénykert



A szerencsésebb látogatók már láthatják a csupasz turkáló kölyköket a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A hat apróság még december 16-án született, de az azóta eltelt hetekben csak a legszerencsésebb látogatók figyelhették meg őket. Jóllehet egy átlátszó falú járatokból álló üregrendszerben élnek, a lakóüregben tartózkodó kicsik eddig rendszerint takarásban voltak. Mostanra viszont már sokkal többet mozognak, így a közönség sokkal nagyobb eséllyel tudja megfigyelni a jövevényeket.

A ritka különlegességnek számító állatfajt 2012 májusa óta látható a Nagyszikla belsejében kialakított Varázshegyben. Az állomány két egymástól független csapat összesen 14 felnőtt egyedéből áll és most először sikerült őket eredményesen szaporítani Budapesten. Szaporodásuk körülményei és feltételei egészen sajátosak, ugyanis ezek az állatok – az emlősök között lényegében egyedülálló módon – olyan államalkotó élőlényeknek számítanak, mint a hangyák, a termeszek, vagy éppen a méhek. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a csupasz turkálóknál is csak a királynő hoz világra utódokat.

Az egész életüket föld felszíne alatti üregekben töltő, különleges állatok rendkívül érzékenyek a zavarásra. A természetben ugyanis a felszín alatt csak kevés külső hatás háborgatja őket. Éppen ezért a férőhelyüket is hangszigetelt térben, kissé a rádióstúdiókra emlékeztető módon alakították ki, s hogy az esetleg ennek ellenére beszűrődő rezgéseket is elnyomják, az állatok számára ismerős, ismétlődő zenét, Bach és Vivaldi szerzeményeit játsszák le. Még az állatgondozók is csak a lehetséges legkisebb zavarással végzik az állatok körüli teendőket, mert az állatkerti szakmában általános tapasztalat, hogy a kelleténél gyakrabban háborgatott csupasz turkálóknál a kölykök könnyen el is pusztulhatnak.

A sivatagi vakondpatkánynak is nevezett csupasz turkáló (Heterocephalus glaber) a rágcsálók rendjébe tartozik. Afrika keleti felében, Etiópia, Szomália, Kenya területén honos. Lényegében egész életüket a maguk építette földfelszín alatti üregrendszerben élik le, ennek megfelelően táplálékuk is nagyrészt gyökerekből és gumókból áll. Különlegességük nemcsak sajátos államalkotó, euszociálisnak nevezett társas szerveződésükből áll, hanem néhány élettani furcsaságból is. A csupasz turkálók ugyanis alig éreznek fájdalmat, valamint tökéletes védettséget élveznek a rákos megbetegedésekkel szemben. Emiatt a csupasz turkálókat azért is vizsgálja a tudomány, hogy az eredményeket megpróbálják a humán rákkutatásban is felhasználni.


Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert


 

Ajánló

Mi a gazdi feladata, ha ellik az eb?
Mindig legyünk tisztában azzal, hogy vemhes-e a kutyánk!
Fertőző kullancsok – a te kutyád is veszélyben lehet
Legokosabb az állatot Lyme-kór elleni vakcinával rendszeresen..
Hogyan szabadíthatjuk meg a kutyát a bolhaekcémától?
Nagyon fontos, hogy ne csak a kutyán, hanem a környezetében is..
Lehet-e hátránya is a macska ivartalanításának?
Az állatorvos szerint vannak a macska ivartalanításának hátrányai..
Szívritmuszavar a kutyánál - csak semmi pánik
Szívritmuszavar: gyakori az ebeknél, de nem kóros.
Ilyen bajra figyelmeztethet a véres cicapisi
A húgykövesség speciális betegség, amire rendkívül hajlamosak a..