KEDVENC BLOGOK

Vakáció
Idén teljesen betelt a pohár. Mindenféle szempontból. Sok volt a munka, sok volt a kutya, sok..
Agility
Szóval járunk agilityzni rendszeresen. Amit nem csak én, de Donnie is nagyon szeret. Vasárnap..
Mostanában történtek
Az utóbbi időben sajnos Almára nagyon rájárt a rúd. Ő soha nem..
Mákkal díjátadón jártunk!
Hatalmas megtiszteltetés ért a napokban! Példakép Díjat vehettem át a Nemzeti Színházban...


Szfinx macska

Szfinx macska

Szerző: Videokedvenc | 2012. január. 15. 23:34


Hosszú testű, elegáns felépítésű, karcsú macska. Külleme az egyiptomi falfestményeken ábrázolt cicákéra emlékeztet. (Talán ezért adnak a fajta képviselőinek többnyire egyiptomi nevet: Nofretete, Patp, stb.) Feje rövid, ék alakú, füle feltűnően nagy, szeme ugyancsak nagy és kerek. Farka hosszú, vékony, hátulsó végtagjai rövidebbek, mint a mellsők. Szőrtelen állat, ámbátor nem teljesen csupasz: testét finom pehelyszőrök fedik. Tapintó- és szempillaszőrei viszont teljesen hiányoznak. Bőre puha, rózsaszínű vagy elefántszürke.





Egészen különleges és viszonylag új fajtának számít, hiszen 1984-ben mutatták be a híres párizsi macskakiállításon, a Baltard Pavilonban.
Rajongói az E.T. címû nagysikerű tudományos-fantasztikus filmben szereplő rokonszenves "idegen lény" földi mását vélték felfedezni ebben látható "idegen lényhez” hasonlítják a valóban meghökkentő küllemű, csaknem teljesen "meztelen" cicát. Tudni kell persze, hogy amióta csak léteznek macskák a világon, genetikailag érthetetlen okokból ugyan, de időről-időre születnek olyan példányok, amelyek teljesen szőrtelenek maradnak felnőtt korukban is. Illetve csak maradnának! Az anyaállatok ugyanis nem sok figyelmet fordítanak az ilyen "abnormális" újszülöttekre, így azok hamarosan elpusztulnak. Egy Ontario államban élő kanadai tenyésztő azonban életben tartott egy ilyen "torzszülött" kiscicát, és hosszas, tudományos alapossággal végzett keresztezés után sikerült rögzítenie az "új" macskák jellegzetes, fura küllemét. Az így kialakult egyedeket azután devon rex cicákkal keresztezte, és megszületett az igazi szfinx!
A szakemberek véleménye egyébként mind a mai napig megoszlik arról, hogy mennyiben tekinthető a szfinx önálló fajtának, hiszen a kopaszság - mutáció vagy valamilyen degeneráció következtében tulajdonképpen valamennyi macskafajtánál elôfordulhat.
Nyugodt, jó természetû, de kissé érzékeny lelkületű állat. Ideális kedvenc, fôként azoknak, akik allergiásak a macskaszőrre.

(Szöveg, a szerző engedélyével: Veress István - Macskalista)


 

Ajánló

Mi a gazdi feladata, ha ellik az eb?
Mindig legyünk tisztában azzal, hogy vemhes-e a kutyánk!
Fertőző kullancsok – a te kutyád is veszélyben lehet
Legokosabb az állatot Lyme-kór elleni vakcinával rendszeresen..
Hogyan szabadíthatjuk meg a kutyát a bolhaekcémától?
Nagyon fontos, hogy ne csak a kutyán, hanem a környezetében is..
Lehet-e hátránya is a macska ivartalanításának?
Az állatorvos szerint vannak a macska ivartalanításának hátrányai..
Szívritmuszavar a kutyánál - csak semmi pánik
Szívritmuszavar: gyakori az ebeknél, de nem kóros.
Ilyen bajra figyelmeztethet a véres cicapisi
A húgykövesség speciális betegség, amire rendkívül hajlamosak a..