KEDVENC BLOGOK

Vakáció
Idén teljesen betelt a pohár. Mindenféle szempontból. Sok volt a munka, sok volt a kutya, sok..
Agility
Szóval járunk agilityzni rendszeresen. Amit nem csak én, de Donnie is nagyon szeret. Vasárnap..
Mostanában történtek
Az utóbbi időben sajnos Almára nagyon rájárt a rúd. Ő soha nem..
Mákkal díjátadón jártunk!
Hatalmas megtiszteltetés ért a napokban! Példakép Díjat vehettem át a Nemzeti Színházban...


Hírek / Szörnyű világ köszönt a négylábúakra, és ezáltal a kétlábúakra is

Szörnyű világ köszönt a négylábúakra, és ezáltal a kétlábúakra is

Szerző: Videokedvenc | 2013. július. 15. 16:11


Elindult az önkormányzatoknál a tilalmi rendeletalkotás második hulláma. A helyi képviselő-testületek megmondhatják, mik „a közösségi együttélés alapvető szabályai” náluk, és szinte bármiért 150 ezres bírsággal fenyegethetnek – írja az Index.


A fotó illusztráció



Aki nyaralni indul a kutyájával a Balatonra, nem árt, ha előtte alaposan körülnéz az üdülőhely önkormányzati rendeletei között, mert könnyen előfordulhat, hogy akár 150 ezer forintos bírságot vesz a nyakába a kutya pancsolni hagyásával. Az önkormányzatok idén megint lehetőséget kaptak arra, hogy rendeletben megtiltsanak és pénzbírsággal fenyegessenek mindenféle olyan dologért,  amik egyébként nem minősülnek bűncselekménynek, sőt még csak szabálysértésnek sem.

 

50 ezer a helyszínen

Január elsejétől életbe lépett egy másik törvényhely, amelyet egyelőre nem minősítettek alkotmányellenesnek. Ez felhatalmazást ad minden helyi önkormányzat képviselő-testületének arra, hogy rendeletben határozza meg „a közösségi együttélés alapvető szabályait, valamint ezek elmulasztásának jogkövetkezményeit”.

Azóta sorra születnek a „közösségi együttélés alapvető szabályairól” szóló önkormányzati rendeletek. Közös bennük, hogy 50 ezer forintig terjedő helyszíni és 150 ezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal fenyegetik azt, aki nem tartja be a rendeletben foglaltakat.

 

Liftezni csak szájkosárban

Az állattartás szigorú szabályozásának lehetőségén is kaptak az önkormányzatok. Míg a Belügyminisztérium a társadalmi egyeztetés hatására végül letett arról, hogy a szabálysértési törvényben tiltsa meg a póráz nélküli kutyasétáltatást, sok önkormányzat megtette ezt a saját hatáskörében. Így például kötelező pórázt tenni a kutyára a XIII. kerületben, Keszthelyen és Pákozdon.

 

Van olyan város, ahol elvileg minden társasházban lakó kutyatulajdonosnak kötelező szájkosarat is beszereznie. Székesfehérváron például ebet lakóház folyosóján, lépcsőházba, liftben kizárólag szájkosárral lehet vezetni.

 

Kőteleken az ugatós kutyák gazdáinak lehet félnivalójuk, ugyanis ott „a közösségi együttélés alapvető szabályai elmulasztását követi el az, aki az ebet úgy tartja, hogy az mások nyugalmát tartósan és rendszeresen zavarja”. Néhány helyen a természetes vizeket próbálják óvni a kutyáktól. Tilos kutyát a tóban fürdetni például Velencén, Balatonkeresztúron és Pákozdon (itt nemcsak kutyát, hanem „más háziállatot” is).
 

Macskából is sok, ami sok

Van, ahol a kutyák magaviseletétől és fürdési szokásaitól függetlenül limitálják, hány állatot tarthat az ember. Velencén például "a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el, aki lakásonként több mint 2 db ebet (6 hónapos korig szaporulatot) tart”. Szárszón is kettőnél húzták meg a plafont kutyaügyben, egy udvaron háztartásonként maximum két eb lehet, ráadásul itt még a kölyköket is csak 3 hónapos korig lehet megtartani. Szárszón a macskákkal sem kivételeznek: háztartásonként macskából sem lehet kettőnél több.

Forrás és további információk: INDEX



 

Ajánló

Mi a gazdi feladata, ha ellik az eb?
Mindig legyünk tisztában azzal, hogy vemhes-e a kutyánk!
Fertőző kullancsok – a te kutyád is veszélyben lehet
Legokosabb az állatot Lyme-kór elleni vakcinával rendszeresen..
Hogyan szabadíthatjuk meg a kutyát a bolhaekcémától?
Nagyon fontos, hogy ne csak a kutyán, hanem a környezetében is..
Lehet-e hátránya is a macska ivartalanításának?
Az állatorvos szerint vannak a macska ivartalanításának hátrányai..
Szívritmuszavar a kutyánál - csak semmi pánik
Szívritmuszavar: gyakori az ebeknél, de nem kóros.
Ilyen bajra figyelmeztethet a véres cicapisi
A húgykövesség speciális betegség, amire rendkívül hajlamosak a..