KEDVENC BLOGOK

Vakáció
Idén teljesen betelt a pohár. Mindenféle szempontból. Sok volt a munka, sok volt a kutya, sok..
Agility
Szóval járunk agilityzni rendszeresen. Amit nem csak én, de Donnie is nagyon szeret. Vasárnap..
Mostanában történtek
Az utóbbi időben sajnos Almára nagyon rájárt a rúd. Ő soha nem..
Mákkal díjátadón jártunk!
Hatalmas megtiszteltetés ért a napokban! Példakép Díjat vehettem át a Nemzeti Színházban...


Teknőctarka macskák

Teknőctarka macskák

Szerző: Videokedvenc | 2012. január. 16. 00:03


Szokatlanul vonzó színű cica. Szőre fekete, vörös és krém, jól elhatárolt foltokban. Kizárólag nőstényekre jellemző színváltozat. Az ilyen színű utódokat produkáló kandúrok egyszínűek. A Teknőctarka macska színei élénkek, ragyogóak. A fehér szőrszálak és az egyszínű végtagok hibának számítanak. A szem sötét rézszínű vagy narancssárga. A csillagnak (lángnyelvnek) nevezett vörös jegy, mely a homloktól az orrig terjed, még előnyösebbé teszi a küllemet. A Teknőctarka cicák lehetnek hosszú és rövid szőrűek egyaránt. Halvány változatuk a kék-krém. Intelligens, egészséges állatok.


TEKNŐCTARKA ÉS FEHÉR



Amerikában kalikónak nevezik. A teknőctarkához hasonlító rövid vagy hosszú szőrű cica, de annak színeihez nála még a fehér is csatlakozik. Tulajdonképpen tehát trikolór: olyan mintha egy vörös-fekete foltos macskát tejbe mártottak volna.

TEKNŐCTARKA PERZSA
Ez a különleges megjelenésű fajta a 19. század vége felé kezdett kialakulni. Kiállításon 1900--ban jelent meg először, és tüstént nagy feltünést keltett. A fajta hamarosan mind Európában, mind Amerikában népszerű lett, ámbátor tenyésztése nem könnyű. Azt tartják: ahhoz, hogy a kiscicák között teknőctarka is legyen, több szerencsére van szükség, mint szakértelemre. A teknőctarkák tudniillik szinte kizárólag nôstények. Kandúrok csak ritkán születnek, és akkor is majdnem mindig sterilek, azaz nem származhatnak tőlük utódok. A fajta előírásos színei: a fekete, a krém és a vörös keveréke. Szőrzetében ezek a színek arányosan, fénylő színben, jól elkülönülnek egymástól;  minden összefüggően  megjelenő folt hibának számít.  Kívánatos  a homlokon megjelenô un. lángnyelv.
 
PERZSA
Hasonló a teknőctarka perzsához, azzal a különbséggel, hogy a fekete, a krém- és a vörös színen kívül a fehér is megtalálható gyönyörű, tarka bundáján. Az említett - fehérrel tarkított - színek szinte köpenyszerûen borítják testét. Az amerikai standard igen frappánsan fogalmazza meg a Teknőctarka macskák küllemét: "olyan, mintha belepottyant volna a tejesedénybe."
Akárcsak a teknőctarka cicáknál, ezeknél az állatoknál sem lehet szó tudományos alapon folytatottt tenyésztésről, hiszen lehetetlen előre megjósolni, milyenek lesznek a kölykök. Kellemes meglepetés, ha Teknőctarka macska is van közöttük! A kandúrok ennél a fajtánál is majdnem mindig sterilek. Viselkedésük, szokásaik, tulajdonságaik megegyeznek teknőctarka cicákéval.
A Teknőctarka macska kellemes, értelmes, engedelmes, könnyen kezelhető jószág. Jó, de szigorú anya. Pazar bundája rendszeres ápolásra szorul.

(Szöveg, a szerző engedélyével: Veress István - Macskalista)



 

Ajánló

Mi a gazdi feladata, ha ellik az eb?
Mindig legyünk tisztában azzal, hogy vemhes-e a kutyánk!
Fertőző kullancsok – a te kutyád is veszélyben lehet
Legokosabb az állatot Lyme-kór elleni vakcinával rendszeresen..
Hogyan szabadíthatjuk meg a kutyát a bolhaekcémától?
Nagyon fontos, hogy ne csak a kutyán, hanem a környezetében is..
Lehet-e hátránya is a macska ivartalanításának?
Az állatorvos szerint vannak a macska ivartalanításának hátrányai..
Szívritmuszavar a kutyánál - csak semmi pánik
Szívritmuszavar: gyakori az ebeknél, de nem kóros.
Ilyen bajra figyelmeztethet a véres cicapisi
A húgykövesség speciális betegség, amire rendkívül hajlamosak a..