KEDVENC BLOGOK

Vakáció
Idén teljesen betelt a pohár. Mindenféle szempontból. Sok volt a munka, sok volt a kutya, sok..
Agility
Szóval járunk agilityzni rendszeresen. Amit nem csak én, de Donnie is nagyon szeret. Vasárnap..
Mostanában történtek
Az utóbbi időben sajnos Almára nagyon rájárt a rúd. Ő soha nem..
Mákkal díjátadón jártunk!
Hatalmas megtiszteltetés ért a napokban! Példakép Díjat vehettem át a Nemzeti Színházban...


Hírek / A kutyanevelés titka, kezdőknek és haladóknak

A kutyanevelés titka, kezdőknek és haladóknak

Szerző: Videokedvenc | 2012. december. 17. 00:25


Az engedetlen kutya a következetlen nevelés következménye. A szabályok nem lehetnek rugalmasak a nevelés során, mert szófogadatlan állat válik belőle. Ebben a cikkben összeszedtük a tíz legjellemzőbb viselkedési zavart, amelyeket a gazdik tudattalanul nevelnek bele az állatba.




Ásás

Ez egy nagyon régi ösztön, amit elképesztően nehéz kinevelni az állatból. Talán nem is lehet, de azért tudatosítani kell az állatban, hogy rosszat csinál, ha folyton feltúrja a kertet. Egy határozott nem, és a figyelme elutasítása célravezető lehet, de ha ezután sem nyugszik meg, akkor érdemes egy kis homokozót kialakítani neki az udvarban, és oda szoktatni. Ez általában minden fajtánál beválik.

Rágcsálás
A kutyák, különösen a kölykök a szájukkal fedezik fel a világot, de nem csak ezért rágcsálnak előszeretettel, hanem azért is, mert megnyugtatja őket. Érdemes erről a tevékenységről korán leszoktatni őket, mert később komoly egészségügyi problémákkal találhatod szembe magad, a rágcsálás ugyanis sokszor párosul nyeléssel. Az idegen, emészthetetlen tárgyak pedig könnyen bélelzáródást okozhatnak.

Koldulás
Valaki ezt aranyosnak tartja, és nem tud ellenállni az asztalnál kolduló kutyának. Érdemes azonban belegondolni, hogy hosszútávon milyen következményekkel járhat az “asztalról” etetés. Ettől az apró kis gesztustól kútba eshet a hiteles falkavezér szerep. Csírájában kell ezt elfojtani, különben rendkívül csekély az esélye, hogy a későbbiekben ez sikerülhet.

Nem hallgat rád, ha hívod
Ez a szokás több mint idegesítő, veszélyes! Ha szóval nem tudod kontrollálni kutyád viselkedését, akkor képtelen vagy őt irányítani az urbanizált környezetben. A legrosszabb, amit tehetsz ilyen helyzetben, ha elkezded kergetni az állatot. Ha erélyes szóra nem hallgat, akkor próbáld meg nyugodtan vezényelni. Ha úgy érzed ennek a problémának a megoldása meghaladja képességeidet, akkor kérd ki szakember tanácsát, vagy iratkozz be egy kutyasuliba.

Rángatja/húzza a pórázt
Ideális esetben a kutya laza pórázon, szorosan a gazdi lába mellett sétál. Ha azonban azt tapasztalod, hogy a közös séta során az állat a saját feje után akar menni, és rángatja, húzza a pórázt, akkor apró, de határozott rántással parancsold magad mellé. Nem biztos, hogy rögtön elsőre működni fog, de érdemes energiát fektetni bele. Ne feledd, te vagy a gazdi, te vagy az irányító! A kutya semmilyen körülmény között nem mehet a saját feje után!

Szeparációs szorongás
Ha a kutya magára marad, akkor aggódni kezd a gazdi miatt. Fél, hogy mi történik vele és hazatér-e, ha igen, mikor. A szeparációs szorongás főleg a lakásban tartott állatoknál jelentkezik, mert ők képtelenek a négy fal között levezetni az ezzel járó feszültséget. Illetve le tudják vezetni, de csak rágcsálással és rendetlenkedéssel. Ha nincs lehetőséged kedvenced az udvaron tartani, akkor hagyd bekapcsolva a tévét, vagy a rádiót, és mindenképpen vegyél neki rágcsálható játékokat, ha pedig hazaérkeztél, akkor az első egy nagy sétálás és közös játék legyen. Minden nap!

A figyelem erőszakos kiköveteléseNéhány kutyus rendkívül ragaszkodó tud lenni, vagyis ha a közelében vagy, akkor mindenáron azt szeretné, ha vele foglalkoznál, mondjuk a kedvenc sorozatod nézése, vagy egy izgalmas könyv olvasása közben. Nem szerencsés, ha mindig a kutya nyer. Légy határozott, és ne reagálj a könyörgő nyüszítésre. Meg fogja érteni, hogy egyedül akarsz maradni. Ha nem vagy következetes, nem fogod tudni őt leszoktatni erről.

FelugrálásJellemző viselkedési zavar, ami az elején talán még jópofa lehet, de egy idő után nincs olyan gazdi, akinek ne lenne terhes az állandó felugrálás. Ez azért is baj, mert nem csak veled, hanem vendégekkel vagy idegenekkel is eljátssza majdt. Ne végy a kutyáról tudomást, amikor felugrál, vagy egyszerűen csak tedd ki a térded. Egy kis idő múlva meg fogja érteni, hogy mit szeretnél ezzel elérni, és a későbbiekben kontrollálni fogja az izgatottságát.

HarapdálásKölyökkorban gyakran játsszák azt a gazdik, hogy a kutyus szájába adják a kezüket, és ezzel hergelik. Ez eddig jó móka, míg pici az állat, gyenge a fogazata és a harapása. Ha azonban ezt gyakran csinálod, akkor a viselkedés rögzülni fog, és felnőtt korában is így akar majd játszani veled, csak ekkor már komoly kárt tud tenni az egészségi állapotodban, még egy közepes testű állat is. Szóval ügyelj arra, hogy ezt ne szokja meg a kutya!

(forrás: pets.webmd.com)



 

Válasszon!

Ajánló

Mi a gazdi feladata, ha ellik az eb?
Mindig legyünk tisztában azzal, hogy vemhes-e a kutyánk!
Fertőző kullancsok – a te kutyád is veszélyben lehet
Legokosabb az állatot Lyme-kór elleni vakcinával rendszeresen..
Hogyan szabadíthatjuk meg a kutyát a bolhaekcémától?
Nagyon fontos, hogy ne csak a kutyán, hanem a környezetében is..
Lehet-e hátránya is a macska ivartalanításának?
Az állatorvos szerint vannak a macska ivartalanításának hátrányai..
Szívritmuszavar a kutyánál - csak semmi pánik
Szívritmuszavar: gyakori az ebeknél, de nem kóros.
Ilyen bajra figyelmeztethet a véres cicapisi
A húgykövesség speciális betegség, amire rendkívül hajlamosak a..