KEDVENC BLOGOK

Vakáció
Idén teljesen betelt a pohár. Mindenféle szempontból. Sok volt a munka, sok volt a kutya, sok..
Agility
Szóval járunk agilityzni rendszeresen. Amit nem csak én, de Donnie is nagyon szeret. Vasárnap..
Mostanában történtek
Az utóbbi időben sajnos Almára nagyon rájárt a rúd. Ő soha nem..
Mákkal díjátadón jártunk!
Hatalmas megtiszteltetés ért a napokban! Példakép Díjat vehettem át a Nemzeti Színházban...


VÍZÖNTŐ

VÍZÖNTŐ

Szerző: Videokedvenc | 2012. június. 18. 14:20


Szereti az utazást, a kalandokat, könnyen „elvész”, elcsavarog. Nagyon barátságos, kedves, alkalmazkodó, jól megfér minden fajtársával, de más háziállatokkal is. Meglehetősen érzékeny a lábfeje, de ügyelni kell a szívére is.




Ez már a tél dereka. A levegő kristálytiszta, a hideg erősen korlátoz mindenféle tevékenységet. A természet - legalábbis látszólag - nyugalomba dermedt...
A Nap ebben a jegyben január utolsó harmadában, illetve február első kétharmadában áll. A tél mifelénk ekkor éri el tetőpontját. Az élet kibontakozását, kivirágzását komor hideg, zord fagy és vastag jégpáncél akadályozza. Ám odalenn, valahol mélyen a föld rejtett ölében az élet nem szűnt meg, csupán téli álmát alussza, készülve arra, hogy majd diadalmasan kibontakozhasson.
A Vízöntő mítosza a szellem mítosza. Régi paraszti megfigyelés szerint Pál megtérésének
napja egyúttal a tél fordulója, de nem csillagászati, hanem időjárási szempontból, hiszen éppen a tél feléhez értünk. A Vízöntő szelleme tehát a fordulat szelleme. És ez a váratlan, éles fordulatokban gazdag „szellem” jellemző a Vízöntő kutyára s gazdára egyaránt...

A Vízöntő kutya

A Vízöntő jegyében született kutyának az a legfőbb sajátossága, hogy sokszor igen nehéz az első pillantásra felismerni jellegzetességeit, meghatározó tulajdonságait. Általában azért elmondhatjuk, hogy ez a kutya - csekély kivételtől eltekintve - maga a megtestesült barátságosság, vidámság, közvetlenség. Mégis titokzatosnak tűnhet a gazda szemében, az ember már-már azt gondolná, hogy valódi énje szinte megragadhatatlan.
Ahhoz, hogy ez az alapjában véve kedves, derűs állat jól érezze magát, szüksége van az intenzív mozgásra. Ezt az igényét tehát semmiképpen sem intézhetjük el azzal, hogy napjában kétszer vagy háromszor „megsétáltatjuk”, vagyis elmegyünk vele otthonunk környékén néhány saroknyira! Az is igaz azonban, hogy ez a hallatlan mozgásigény, amelyet némi nagyképűséggel szabadságvágynak is nevezhetnénk - a Vízöntő ebet könnyen veszélybe sodorhatja. Hajlamos ugyanis a csavargásra, amely miatt bizony időnként bajba kerülhet.
Miféle bajba? A veszélyforrások taglalása nem ennek a kis könyvecskének a feladata, de elég talán, ha az etológusok és az állatorvosok kedvenc poénjára utalunk: „A legveszélyesebb betegség, amely a kutyák között a legtöbb áldozatot szedi: az autó!”
Nos, a csavargást, a kóborlást megakadályozandó két dolgot tehetünk. Az egyik: tartsuk kedvencünket nem túl szigorú, de állandó felügyelet alatt. A másik: naponta tegyünk vele kiadós sétákat, amikor is találjunk rá módot, hogy szabadon is futkározhasson és játsz­hasson más kutyákkal.
A Vízöntő az örök ifjúság jele. Az is jellemző rá, hogy társas lény. Persze ez tulajdonképpen minden kutyára elmondható, ám a Víz­öntő jegyében született eb kifejezetten szeret barátkozni más kutyákkal, sőt más állatokkal is. S miután, mint mondottuk, társas lény, különösen akkor érezi jól magát, ha esetleg második vagy harmadik kutya is van a háznál.
Ami általános egészségi állapotukat illeti, miután a Vízöntők az állatöv különcei, ha betegek lesznek, többnyire nehéz kideríteni, mitől s miért. Elsősorban az idegrendszerükkel lehet a baj, illetve a vérkeringés zavarai léphetnek fel náluk. Azt sem árt tudnunk, hogy eme jegy szülöttei minden korlátozásra feltűnően érzékenyen reagálnak, úgyhogy a betegség egyúttal menekülést is jelenthet a számukra szokatlan vagy problémás helyzetekből.
Előfordult például, hogy egy afgán agár, amely hatéves koráig kertes házban élt, hirtelen „lesántult”, amikor gazdáival a belvárosba költözött. Az állat hetekig bicegve járt, sűrűn emelgette egyik mellső lábát, és az aggódó család hiába cipelte egyik állatorvostól a másikig, a leggondosabb vizsgálatok (ultrahang, röntgen stb.) sem tudták feltárni a baj okát. Végül kiderült, hogy pszichés eredetű, úgynevezett rokonszenvsántításról van szó: az afgán agár így reagált a drasztikus változásra, a bezártságra...
Összefoglalva: A Vízöntő jegyében született kutya jó természetű, könnyen kezelhető, kedves, barátságos jószág, igazi társas lény, a szó legjobb értelmében. Hallatlanul nagy a mozgásigénye, ám ha ezt kielégítik, szófogadó, engedelmes társ. Olykor sajnos kissé gyenge az idegrendszere, s eléggé gyakoriak - de korántsem gyógyíthatatlanok! - nála a keringés zavarai. Ezen kívül mindenféle görcsöktől, főként izomgörcsöktől is szenvedhet néhanap.


A Vízöntő gazda

Az e jegyben született emberen - akárcsak a Vízöntő kutyán - igen nehéz első pillantásra felismerni jellegzetes tulajdonságait.
Talán leginkább humánus gondolkodását, emberségét tekinthetjük legjellemzőbb vonásának. Máskülönben lénye alig ragadható meg, némi túlzással azt mondhatnánk: olyan, mintha nem is létezne. Általában maga a megtestesült barátságosság, vidámság, közvetlenség, mégis, kiismerhetetlensége miatt, titokzatosnak tűnhet. Mindenesetre vele játszva ki lehet jönni. Ha senki nem akar fölötte hatalmaskodni, a világ leghelyesebb egyéniségeinek egyike. Éppen ezért ideális „gazdi”: derűs, megfontolt, toleráns, még a sok bajt okozó, nehezen kezelhető, hisztis ebekkel szemben is elnéző, nem hagyja magát kizökkenteni nyugalmából.
A Vízöntőnek- szabadságszerető ember lévén - minden vonzó, ami összefügg a levegővel. Ugyanakkor imádja az édes semmittevést, és főleg kerüli a tömeget! Kirándulás a hegyekbe, békés üldögélés egy tóparton, kiadós séták csendes mellékutcákon, tágas parkokban a szótlan jóbaráttal, vagyis egy kutyával, ez való neki! A Vízöntő ilyenformán ideális kedvencre, remek bajtársra talál egy térölelő léptű dogban, egy nyugodt, derűs berni pásztorkutyában vagy egy kiegyensúlyozott, de életvidám, kitartó, kezes briardban.
A Vízöntőnek mint leendő kutyatulajdonosnak mindenekelőtt Mérleg, valamint Ikrek jegyében született eb ajánlható. Leginkább talán akkor jár jól igazán, ha német dogot, berni pásztorkutyát, briardot, leonbergit, beauceront esetleg egy tüneményes bobtailt szemel ki magának.


Híres Vízöntő kutyabarátok
  • George Lord Byron (1788. január 22.)
  • Virginia Woolf (1882. január 26.)
  • I. G. Ehrenburg (1891. január 27.)
  • Jókai Mór (1825. február 18.)
  • Madách Imre 1823. január 21.)
(Szöveg, a szerző engedélyével: Veress István - Kutya horoszkóp)




 

Ajánló

Mi a gazdi feladata, ha ellik az eb?
Mindig legyünk tisztában azzal, hogy vemhes-e a kutyánk!
Fertőző kullancsok – a te kutyád is veszélyben lehet
Legokosabb az állatot Lyme-kór elleni vakcinával rendszeresen..
Hogyan szabadíthatjuk meg a kutyát a bolhaekcémától?
Nagyon fontos, hogy ne csak a kutyán, hanem a környezetében is..
Lehet-e hátránya is a macska ivartalanításának?
Az állatorvos szerint vannak a macska ivartalanításának hátrányai..
Szívritmuszavar a kutyánál - csak semmi pánik
Szívritmuszavar: gyakori az ebeknél, de nem kóros.
Ilyen bajra figyelmeztethet a véres cicapisi
A húgykövesség speciális betegség, amire rendkívül hajlamosak a..